Cipras o zarobljenim vojnicima: Ne ucenjivati životima

Cipras o zarobljenim vojnicima: Ne ucenjivati životima Izvor: REUTERS/Alexandros Avramidis
(arhiva)

Grčki premijer Aleksis Cipras zatražio je vraćanje dvojice grčkih vojnika zatvorenih u Turskoj pošto su, prema navodima Atine, greškom ušli na tursku teritoriju.

"Ljudski život i ljudska sloboda nisu i ne treba da služe kao pioni u igrama moći i ucene", rekao je Cipras u izjavi za list Dokumento.

Turske vlasti već mesec dana u zatvoru drže dvojicu grčkih vojnika, što je dalje zaoštrilo odnose dve zemlje. Prema Atini vojnici su zbog lošeg vremena greškom ušli na tursku teritoriju 2. marta, dok su bili u patroli na grčko-turskoj granici. Turski mediji objavili su da su dvojica grčkih vojnika optužena za ilegalan ulazak u zabranjenu zonu i za špijunažu.

Turska sa svoje strane traži izručenje osam turskih vojnika koji su pobegli u Grčku posle neuspelog puča u julu 2016. godine. Atina odbija da poveže ta dva slučaja. Ranije ove nedelje grčki premijer je pozvao turske vlasti da ubrzaju pravne procedure u slučaju zarobljenih grčkih vojnika.

"Mi smo ranije oslobodili turske vojnike koji su ušli nekoliko metara u Grčku prilikom patrole. Očekujem od turskog predsednika da učini isto za naše vojnike", rekao je Cipras.

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo