Brnabić: Kosovo ne može zaustaviti put Srbije u EU

Brnabić: Kosovo ne može zaustaviti put Srbije u EU Izvor: Tanjug / Tanja Valič

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić smatra da pitanje Kosova ne može da zaustavi put Srbije u Evropsku uniju (EU) jer, kako kaže, evropske integracije su jedna priča, a rešavanje odnosa sa Prištinom druga.

"Evropska komisija, odnosno EU, ne priznaje nezavisnost Kosova, oni su statusno neutralni i moraju to da budu jer pet važnih članica EU ne priznaje i neće priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova. Oni od nas očekuju normalizaciju odnosa, neće da uvoze konflikte u EU, a normalizacija odnosa može svašta da znači: ja mislim da je prvenstveno u interesu Srbije, ne zbog Unije već u interesu Srbije da se konačno nađe dugoročno održivo rešenje", rekla je Brnabić za Novi magazin.

Prema njenom mišljenju, Srbija mora da nađe snagu u sebi da napravi mir i stabilnost na Kosovu.

"To je izuzetno teško, izuzetno sam zabrinuta, ali zato što je priča ovde u potpunosti jednostrana. Srbija je jedina koja pokušava i jedina, kako mi se čini u ovom trenutku, koja ima interes za dugoročni mir i stabilnost", ocenila je premijerka.

Ona dodaje da bi zamrznuti konflikt mogao da ostane još decenijama, ali to ne bi bilo dobro za Srbiju.

"Zato mislim da je inicijativa predsednika prvenstveno o unutrašnjem dijalogu vrlo hrabra, on politički nema šta da dobije iz dijaloga, samo ima političku odgovornost, ali ne želi da ostavi zamrznut konflikt nekim generacijama iza nas da ga rešavaju, što je izuzetno fer i liderska osobina", rekla je Brnabić.

Kaže da joj je žao mi je što EU nije jača u insistiranju da se Briselski sporazum implementira jer je EU bila garant tog sporazuma i morala je da insistira da se njegova prva stvar, a to je Zajednica srpskih opština, implementira.

"Sa druge strane, iz svih razgovora koje sam imala s njima, ne deluje mi da su Sjedinjene Američke Države spremne na bilo kakvo fleksibilno rešenje, a ako niste spremni na fleksibilno rešenje onda meni deluje da ste za održavanje status kvoa i zamrznutog konflikta", izjavila je ona.

Tagovi: Ana Brnabić , Kosovo , EU

Komentara 34

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

crni domino

Brnabicka, hajde pokusaj da usaglasis svoje stavove o Kosovu sa stavovima Vucica i Marka Djurica... Slazete se kao rogovi u vreci i stalno lupate, jedan u klin a drugi u plocu.

5 0

Grunf

Vase izjave gospodjice vredjaju inteligenciju. Ako vam nije jasno do sada, za ulazak u EU, zemlja mora imati jasno definisane granice.

17 0

Djulijani

Jel,stvarno ?Jel Vi to premijerko,ozbiljno ili kao fol ? Kosovo ne moze zaustaviti prijem Srbije u EU.Da umrem od smeha. A to je USLOV SVIH USLOVA.Ovde rec ne vredi, AMA BAS, NISTA.

18 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo