Kapsula "Dragon" stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu

Kapsula "Dragon" stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu Izvor: Tanjug/Craig Bailey/Florida Today via AP

Kapsula "Dragon" bez ljudske posade s hranom i istraživačkom opremom stigla je na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), objavila je NASA, dva dana pošto ju je američka kompanija SpaceX lansirala iz Kejp Kanaverala na Floridi.

"Spajanje potvrđeno", rekao je komentator NASA u 12.40 sati po srednjeevropskom vremenu, kada je robotska ruka uhvatila kapsulu "Dragon".

Astronauti će tokom dana iskrcavati 2.600 kg hrane i opreme kojom će istraživati oluje, lekove protiv raka i prikupljanje otpada koji kruži orbitom.

Ovo je 14. misija SpaceX u okviru ugovora vrednog 1,6 milijardi dolara za opskrbljivanje ISS-a tokom nekoliko godina.

Raketa "Falcon 9" koja se koristila za lansiranje i kapsula "Dragon" već su bile u svemiru. Ovo je drugi put da SpaceX šalje već upotrebljene uređaje za let na ISS.

Raketa lansirana u ponedeljak letela je zadnji put u avgustui 2017, a kapsula "Dragon" je pristala na ISS u aprilu 2016. U decembru 2017. SpaceX je prvi put ponovo upotrebio raketu i kapsulu u istoj misiji.

Kompanija sa sedištem u Kaliforniji nastoji da smanji troškove svemirskih letova višekratnim korišćenjem svojih raketa i ostalih delova umesto da ih nakon obavljenog leta spusti u okean.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

cilj

e to ti je prava masinerija tehnologija sve ide napred jos kad bude bilo prvo putovanje na mars pa i to da vidimo

2 1

crni domino

Majstori svog zanata! I to privatna firma! Koja odgovornost svih zaposlenih koji funkcionisu kao najprecizniji svajcarski sat! Ti ljudi radi motivacije verovatno svakog dana pred posao tri puta, kao rusi, snazno viknu "Uraaa! Uraaa! Uraaa!

43 7

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo