Stupile na snagu pooštrene kazne za vozače

Od sutra stupaju na snagu izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja. Za vozače će to značiti mnogo više pažnje, jer su mnoge kazne pooštrene, a zbog nekih će se ići i pravo u zatvor.

Izvor: N1

Veće kazne za prekoračenje brzine, vožnju pod dejstvom alkohola, nevezivanje sigurnosnog pojasa, korišćenje mobilnog i nenošenje zaštitne kacige za motocikliste.

"Nekorišćenje sigurnosnog pojasa umesto sadašnjih pet biće deset hiljada dinara, mobilni takođe, nenošenje kacige takođe, a kod upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola granica je upravo snižena na 0, 20", kaže Boban Milinković, zamenik načelnika Saobraćajne policije.

Stručnjaci kažu da represija, odnosno pooštravanje kazni daju najbrže rezultate kada je u pitanju bezbednost u saobraćaju.

"Vezivanje pojaseva na prednjem sedištu smanjuje rizik od smrtnog stradanja za 50 procenata, na prednjim i zadnjim zajedno do 75 procenata, alde da pogledamo sve koji su stradali, a nisu imali pojas i da to umanjimo", ocenio je Milan Božović, saobraćajni stručnjak.

Iz saobraćajne policije najavljuju pojačano alkotestiranje vozača, kao i brojnije kontrole u saobraćaju.

Neke kazne su i smanjene, kao što su isticanje registracije ili saobraćajne dozvole. Međutim, neke će nesavesne vozače odvesti pravo iza rešetaka.

Prema novim izmenama zakona neće se svi prekršaji novčano kažnjavati. Za nasilničku vožnju u koju spada preticanje kolone preko pune linije, dva ili više prolaska kroz crveno za manje od 10 minuta, vožnja sa dva ili više promila alkohola u krvi ići će se u zatvor od 30 do 60 dana.

Komentara 70

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Poznavalac

Ok, i treba, kazne nas cine boljim vozacima a puteve sigurnijim za voznju. Ono sto meni konkretno smeta je sto ti propisi koje propusuje drzava ne vaze za policiju, tako da sam 1000 puta video da ne vezuju pojas, ne pale farove, voze preko lgranicenja u gradu bez rotacije, stalno su na telefonu itd. Policija mora da bude uzor u primeni zakona a ne njen izuzetak.

3 0

Ivan

Kazne treba vezivati za platu.Imas platu 50 hiljada kazna za pojas 20 procenata,plata 120000 opet 20 procenata pa da vidis kako se vraca kultura u saobracaj.

7 1

Haha

Nije primenljivo u Srbiji. Imas ljude koji nemaju nikakva primanja, a voze automobile od preko 50k evra. Ili one koji su prijavljeni na minimalac, a prihoduju 10 puta vise na crno. Takodje mnogi nemaju zvanicno nikakvu imovinu, a zive kao bogovi, pa ni tu ne mozes da ih kaznis adekvatno prema imovini. Lepo uvedes progresivno kaznjavanje. Prva kazna recimo za prekoracenje brzine od 20kmh do 40kmh preko ogranicenja ti je 5000din, pa 20000din, pa 100000din pa 500k itd. Poeni isto taku da rastu ako ponavljas neki prekrsaj. Stavis radare na crne tacke, kriticna mesta stalno, samo ih pomeras malo koji km napred ili nazad i ono najbitnije, prema svima isto. Dok god je povlascenih, problem ce biti prisutan. Dalje, dati putarima rok od godinu dana da srede puteve, signalizaciju i posle ih kaznjavati ako se u zakonski odredjenom roku ne resi problem. Kaznjavati za neuklanjanje starih znakova npr radovi na putu koj isu odavno zavrseni, kaznjavati za nereagovanje po prijavi, ukoliko se na nekom putu napravile udarne rupe. Dalje medjusobno kaznjavanje policije, cesto ih vidjam sa mobilnim telefonima dok voze. I jos mnogo toga mogu da dodam, ali realno, nema od toga nista.

8 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo