Gutereš ukazao na važnost osnaživanja devojčica sa autizmom

Gutereš ukazao na važnost osnaživanja devojčica sa autizmom Izvor: Pixabay

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je uoči Svetskog dana osoba sa autizmom, 2. aprila, ukazao na važnost osnaživanja žena i devojčica sa autizmom.

U saopštenju, Gutereš je kazao da se one susreću sa brojnim preprekama, između ostalog u ostvarivanju prava na obrazovanje i zapošljavanje na ravnopravnoj osnovi sa drugima, prava na porodicu i majčinstvo, kao i prava da samostalno donose odluke i da budu uključene u kreiranje politika koje ih se tiču.

"Našim zalaganjem za ravnopravnost polova i osnaživanje žena moramo da dopremo do svih žena i devojčica širom sveta", naveo je generalni sekretar UN.

On je istakao da napori koji se ulažu u ostvarivanje ciljeva održivog razvoja moraju da podrže ispunjenje ključnog obećanja datog u "Agendi održivog razvoja do 2030. godine", a to je da niko ne bude izostavljen.

Gutereš je kazao da "obeležavanjem Svetskog dana osoba sa autizmom zalažemo se za prava osoba sa autizmom i zalažemo se protiv njihove diskriminacije".

"Na Svetski dan osoba sa autizmom, još jednom snažno potvrđujemo našu odlučnost da podstaknemo puno učešće osoba sa autizmom u društvu i da im pružimo svu potrebnu podršku kako bi ostvarile svoja prava i osnovne slobode", naveo je on.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Nadalina

Bravo!

7 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo