Milanović: Nema rasta bez domaćeg softverskog proizvoda

IT sektor će da raste dokle god smo manufakturno jeftiniji od drugih zemalja, a taj rast može lako da se pretvori u pad, ako svoj izvoz baziramo samo na izvozu konsultatnstkih usluga, ocenio je u Infobizu Nenad Milanović, iz IKT klastera Vojvodine, vlasnik IT kompanije Coing.

Izvor: N1

"IT sektor trenutno generiše mnogo novca, ali njegova realna snaga u poređenju sa razvijenim svetom je veoma mala. Treba da znamo da progameri u Srbiji rade na izradi softverskih proizvoda koji nisu domaće vlasništvo, već uglavnom vlasništvo stranaca. Mi smo oni kojima je prepuštena manufakturna uloga, profit odlazi negde drugde. IT sektor će da raste dokle god smo manufakturno jeftiniji od drugih zemalja. I taj rast može lako da se pretvori u pad ako svoj izvoz baziramo samo na izvoz konsultatnstkih usluga", rekao je.

Šta treba da se dogodi da se stvari preokrenu i da se bavimo tim kreativnim delom?

"Da se okrenemo razvoju sopstvenih proizvoda i koje ćemo mi izvoziti u svet. To nije ni jednostavan ni kratkoročan proces, moramo da ulažemo u obrazovanje kadrova, moramo imati podsticaje za IT industriju koja radi na inovativnim idejama iz koje nastaju digitalni proizvodi koji mogu da se izvoze i donose prihod državi. Neizostavan uslov je i poslovna klima i očuvanje pravnog poretka da bi neko sa Srbijom radio na projektima od kojih zavisi velika infrastruktura", kaže Milanović.

Prašina se digla oko davanja subvencija kompaniji Continetal koja ovde otvara razvojni centar i treba da zaposli 500 inženjera. Da li znamo sve detalje tog ugovora?

"Država želi da subvencioniše Kontinetal, što je pogrešno, jer će proizvod rada tih inženjera biti vlasništvo kompanije koja posluje izvan Srbije i nije logično da država subvencioniše proizvod druge države. U Srbiji postoje kompanije koje su uspešno izvezle svoje proizvode, međutim to su učinile bez ikakve pomoći države i niko se od nas nije setio da traži asistenciju države. Nije postojao neki pravni okvir koji bi podržao tako nešto. Tako da ovo što se trenutno radi sa Kontinentalom je malo apsurdno, iz razloga što subvencije koje će država da da, faktički će pokriti troškove poreza i doprinosa za plate tih inženjera, a te plate mi već plaćamo, koji smo zaposlili sve IT inženjere, nema nezaposlenih i besmisleno je podsticati njihovo zapošljavanje", kaže Nenad Milanović.

Komentara 16

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Neocortex

Da, radim za stranu firmu jer strana firma to dobro plaća. Čak i da radim za domaću, praviću softver koji nije u mom vlasništvu, nego u firminom. Kakve veze ima sa mnom kao radnikom koga zanima jedino kako da otplati režije i nešto uštedi, da li je ta firma domaća ili strana, ako strana daje dvostruko veću platu, a tehnologijama te čini konkurentnijim na tržištu rada?

156 8

Zoran

Jednog dana ce to dupliranje plata u nedogled doci do svojih limita i onda ce sve sto ti radis sada da se preseli na istok, kao sto se sada vec sve vise seli u Tursku. Bitno je da podrzis domace firme i proizvode jer ces kada dodje vreme da se sve preseli na istok, i ti ostati bez posla.

9 60

Neocortex @Zoran

@Zorane, ja sam već bio bez posla, a šansu za profesionalno iskustvo su mi dale baš te strane firme, nijedna domaća... a koje su tražile da im formirani stručnjaci rade za juniorske plate. Tako da je jasno gde leži moja lojalnost, ako one odu na istok, idem i ja.

5 75

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo