Reno i Nisan pregovaraju o spajanju

Reno i Nisan pregovaraju o spajanju Izvor: REUTERS/Vincent Kessler

Reno i Nisan pregovaraju o spajanju i stvaranju auto kompanije koja će se na berzi listirati kao jedna kompanija, sa jedinstvenom akcijom, prenosi portal Blumberg navode iz neimenovanih izvora.

Sadašnja saradnja dva proizvođača automobila, treba da se okonča stvaranjem jedne korporacije. O ovom planu, proizvođači još nisu obavestili javnost.

Reno trenutno ima udeo od 43 odsto u japanskoj kompaniji, dok Nisan poseduje 15 odsto akcija u Renou, francuskoj partnerskoj kompaniji. Karlos Gosn, predsednik Upravnog odbora obe kompanije, vodi pregovore o spajanju, i rukovodiće novom korporacijom, prenosi Blumberg. Dve kompanije zapravo pregovaraju o transakciji u kojoj će Nisan prepustiti svoje akcije Renou u novoj kompaniji.

Akcionari Nisana imaće svoj udeo u korporaciji koja bude nastala spajanjem, u zamenu za sadašnje vlasništvo. Novonastali proizvođač automobila zadržaće sedišta i u Japanu i u Francuskoj.

Ipak, sklapanje konačnog dogovora, moglo bi da bude teško, s obzirom da je francuska država vlasnik 15 odsto udela u Renou, i nerado će se odreći kontrole nad svojim vlasničkim udelom i prihvatiti manju kontrolu nad tom industrijom. I francuska i japanska vlada moraće da daju zeleno svetlo za spajanje Renoa i Nisana, a problem bi mogao da bude dogovor o tome gde će biti sedište kompanije, navodi Blumberg.

Tagovi: Reno-Nisan , reno , Nisan

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

dario

Renoovi motori se ubacuju u Mercedes Nikad nisam otvorio haubu gde se nalaze njihovi motori osim servisa zamena ulja i filtera dok Mercedesovi motori vise su u servisu na opraci nego vani.

0 0

Stefan

Ranisan

7 0

E

A niko neće Fiat?

7 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo