Nova metodologija povećala platu, da li se i bolje živi

Prva prosečna plata obračunata po metodologiji koju koristi i EU pokazuje da ste imali veću zaradu ovog nego prošlog januara. Ona je u proseku bila 422 evra, i to zahvaljujući uglavnom kursu evra u odnosu na koji je domaća valuta ojačala u poslednjih nekoliko meseci.

Izvor: N1

Prvi put građani Srbije obavešteni su o prosečnoj plati obračunatoj na nov način. Ali nisu i prvi koji su saznali nove podatke, iako je Zavod za statistiku ranije najavljivao da će informacije svi dobiti u isto vreme. Predsednik Srbije je pred vikend najavio da će građani u ponedeljak čuti da je prosečna plata porasla za oko 45 evra, kao i da će do kraja godine biti i 480 evra

"Što se tiče informacije koja je bila dostupna u petak, nisam upoznata sa tom informacijom, i iz našeg odeljenja svakako nije otišla u javnost", kaže Vesna Pantelić iz Republičkog zavoda za statistiku.

Prosečna plata u januaru porasla je za 46 evra u odnosu na isti mesec 2017. i iznosi 422 evra. U dinarima, plata je sa 46.600 dinara porasla na nešto više od 50 hiljada Do kraja godine, veruje prvi čovek zavoda za statistiku, biće gotovo 500 evra. Procenu zasniva na dosadašnjem trendu - da su plate od juna porasle 8,6 odsto. Podseća i da je najavljen rast plata u javnom sektoru, gde radi trećina zaposlenih.

"Ako primenimo to na celu godinu, onda bismo na primer sa nekih 50 hiljada izašli na oko 59 hiljada. U evrima bi to značilo da smo stigli na skoro 500 evra", kaže direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

Pod uslovom, dodaje, da i kurs dinara ostane stabilan. Nemanja Vuksanović, istraživač Fondacije za razvoj ekonomske nauke kaže da su plate, posmatrano u evrima, pre svega porasle zbog jačanja kursa. Dodaje da su plate rasle više, negoi produktivnost radnika, ali i da je moguće da plate i dalje porastu.

Plata Izvor: N1

"Ukoliko u narednom periodu bude nastavljen trend jačanja dinara prema evru i ukoliko dođe i do porasta produktivnosti, pri čemu treba imati u vidu da kada se govori o rastu produktivnosti, pre svega se misli na rast produktivnosti u industriji i poljoprivredi, može se očekivati realan rast zarada", smatra Nemanja Vuksanović.

Nov način obračuna, uobičajen u međunarodnoj statistici, otkriva i druge pokazatelje prihoda stanovništva. Statistika pozajuje i da najveći procenat zaposlenih, 28 odsto, mesečno prima između 25 i 30 hilajda dinara, a da dve trećine radi za platu koja je manja od prosečne.

Koliko onda prosečna zarada dobro ilustruje životni standard

"Da budemo iskreni, plate i nisu neka ilustracija životnog standarda. Postoji statistika nejednakosti, statistika siromaštva, statistika prihoda stanovništva, kvaliteta života i tako dalje", objašnjava Miladin Kovačević.

Statističku sliku mogli bi da promene podaci o primanjima više od pola miliona ljudi koji rade na crno, ali njihova primanja zvanična statistika ne obuhvata.

Komentara 48

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Bla

Ove statistike su za drzavne institucoje a sta sa 90 %nas koji radimo na crno...vazno je drzavnim slizbenicima tolika plata a nas robova koji radimo kod privatnika niko i negleda

5 1

popp

Odoh na sajam da se izbahatim sa dve punjene.

6 0

Eto

E a mi kojima je plata 25.000?

15 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo