Deset toplana u Srbiji počinje da koristi biomasu

Deset toplana u Srbiji počinje da koristi biomasu Izvor: N1

U Srbiji će 10 toplana početi da koristi biomasu umesto fosilnih goriva zahvaljući pomoći Nemačke i Švajcarske, najavila je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

To je deo projekta "Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji" u vrednosti 27 miliona evra, od čega je 20 miliona evra kredit Nemačke razvojne banke (KfW), dva miliona bespovratna pomoć te banke, a pet miliona je pomoć Vlade Švajcarske.  

"Prelazak toplana na biomasu ima višestruku korist za održivi razvoj lokalnih zajednica. Kupovinom lokalnog energenta, u ovom slučaju biomase, novac ostaje na lokalu, a u lancu snadbevanja i korišćenja stvaraju se mogućnosti za nova radna mesta. Istovremeno, znatno se smanjuje zagađenje životne sredine", rekao je stručni savetnik na projektu nemačko-srpske razvojne saradnje Rajner Šelhas.  

U okviru te saradnje realizovana su dva projekta u oblasti razvoja održivog tržišta bioenergije u Srbiji.  

Prvi projekat - prelazak na biomasu kotlarnice koja biomasom snabdeva školu, predškolsku ustanovu, dom zdravlja, kulturni centar i opštinsku upravu - realizovan je u Opštini Priboj, uz finansijska ulaganja lokalne samouprave i tehničku podršku GIZ-a.  

Ta opština je i jedna od 10 koje su prošle godine potpisale ugovor o realizaciji projekta prelaska gradske toplane sa fosilnih goriva na korišćenje biomase, koji će biti završen do 2019. godine.  

"Cilj nam je da kroz ove projekte učinimo primetan i važan korak ka unapređenju održivosti lokalne zajednice, u kojoj ćemo se oslanjati na sopstvene resurse i tako stvoriti neophodne preduslove za otvaranje novih radnih mesta, uz istovremeno smanjenje emisije štetnih materija i zavisnost od uvoznih energenata", rekao je zamenik predsednika opštine Priboj i predsednik Radne grupe za biomasu zlatiborske oblasti Saša Vasilić.  

Države Evropske unije, kako je istakao GIZ, ulažu novac u obnovljive izvore energije, što se posebno odnosi na šumsku biomasu. Srbija se obavezala da do 2020. godine poveća udeo energije iz obnovljivih izvora, od kojih je jedan i biomasa, na 27 odsto od ukupne potrošnje energije.  

Održivo korišćenje bioenergije znatno doprinosi ruralnom razvoju i smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte.  

Tagovi: Toplana , biomasa

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Luka

A kada će bolnica u Valjevu da se priključi ba toplanu? Češka nam je poklonila 600.000 evra kada su besplatno sagradili toplovod koji ih povezuje a korupcioneri skoro 10 godina neće da se povežu niti toplana prelazi na biomasu u gradu koji je 5-6 meseci godišnje zagađen kao London u 19. veku.

6 0

Miles

Biomasa... Zemlja nam je ispošćena jer ne zaoravamo stajsko đubre (jer nema stoke), od oranica pravimo pustinju, jedino sta proizvodimo su primarni poljoprivredni proizvodi, a mi biomasu, umesto da zaoravamo i da pokušamo da spasemo šta se spasti može, spaljujemo i još se hvalimo time... Sve ekspert do eksperta...

12 0

Pićuka

Za ovako nešto u Srbiji ne postoje uslovi, sve je ovo šarena laža.

2 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo