Više desetina demonstranata uhapšeno u Minsku

Više desetina demonstranata uhapšeno u Minsku Izvor: Reuters/Vasily Fedosenko

Više desetina demonstranata uhapšeno je u glavnom gradu Belorusije kada su pristalice opozicije pokušale da održe marš, koji vlasti nisu odobrile.

Demonstranti su pokušali da protestuju u Minsku kako bi obeležili proglašenje nezavisnosti Belorusije od Rusije 1918. godine. Tadašnja nezavisna beloruska država postojala je do 1919. godine.

Protivnici autoritarnog predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka tradicionalno pokušavaju da protestuju na godišnjicu proglašenja nezavisnosti 1918. godine.

Prisutni novinari su izbrojali da je policija odvela najmanje 70 demonstranata s današnjeg skupa. Grupa za zaštitu ljudskih prava "Vesna" navodi da je među uhapšenima pet njenih posmatrača.

Uprkos zabrani održavanja marša, vlasti su dozvolile da se hiljade ljudi okupe u parku i obeleže stogodišnjicu proglašenja nezavisnosti.

Jedan od najpoznatijih beloruskih opozicionara Nikolaj Statkevič uhapšen je po izlasku iz kuće kada je krenuo na protest, i izrečena mu je kazna od 10 dana zatvora, rekla je za AP njegova žena Marina Adamovič.

Učesnik protesta, dvadesetogodišnji student Mihail Jaromčik rekao je da je "danas sasvim jasno da je Lukašenko sovjetska prošlost", a da su oni "budućnost".

Lukašenko, koji je na vlasti od 1994. godine, oštro ograničava opozicione aktivnosti i delovanje nezavisnih medija.

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Gde Je Moj Komentar

I mi imamo Aleksandra.

10 0

Enes NP

Daleka ali nama tako bliska Belorusija..

12 1

Valter

A šta čekamo mi? Svima dogorelo!

25 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo