Protest u Zagrebu protiv Istanbulske konvencije

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se u Zagrebu na protestu protiv ratifikacije Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, u javnosti poznate kao Istanbulska konvencija.

Izvor: N1

Istovremeno su se na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića okupili i građani koji podržavaju Konvenciju, a oko njih je postavljen policijski kordon.

Protivnici Istanbulske konvencije smatraju da se tim međunarodnim dokumentom nameće "rodna ideologija" i zadire u temeljne tradicionalne, kulturološke, identitetske i pravne odrednice hrvatskog društva.

Protest koji je počeo oko 11 časova na Trgu žrtava fašizma, kod sedišta vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), organizovala je građanska inicijativa "Hrvatska protiv Istanbulske konvencije" koju podržava niz ultrakonzervativnih udruženja biskih Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj, kao i udruženje udovica ratnih veterana.

Okupljeni su posle molitve u protestnoj koloni krenuli prema glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića, gde je zatvoren saobraćaj, uz skandiranje "Izdaja" i "Odlazi Plenkoviću".

Na početku kolone bio je istaknut veliki transparent "Stop Istanbulskoj, za suverenu Hrvatsku".

Uz brojne hrvatske zastave, istaknuti su i transparentni s antivladinim parolama i porukama protiv premijera Andreja Plenkovića.

Organizatori su najavili da će se skup završiti ispred sedišta Vlade i Sabora na Markovom trgu, ali se pretpostavlja da policija neće dozvoliti odlazak na Gornji grad zbog velikog broja okupljenih.

Učesnici protesta u Zagreb su stigli organizovano, autobusima iz cele Hrvatske. Skup obezbeđuju jake policijske snage.

Vlada Hrvatske uputila je u četvrtak u parlamentarnu proceduru predlog zakona o Istanbulskoj konvenciju, uprkos protivljenju konzervativnih krugova, ali i nekih zvaničnika vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).Uz Konvenciju je upućena i interpretativna izjava koja dodatno pojašnjava tumačenja pojedinih njenih članaka.

Ona nema formalno-pravnu težinu, već je upućena uz Konvenciju da bi se umirili njeni protivnici u redovima vlasti koji su proteklih dana, kao i konzervativna udruženja i predstavnici Katoličke crkve, govorili protiv Konvencija uz tvrdnju da sadrži "rodnu ideologiju".

Premijer Andrej Plenković rekao je na sednici Vlade da je suština Istanbulske konvencije zaštita od nasilja nad ženama i nasilja u porodici, naglasivši da je reč o "panevropskom problemu" i da u njoj nema "skrivenih namera".

Interpretativnom izjavom precizira se da Istanbulska konvencija ne sadrži obavezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sistem, niti promenu ustavne definicije braka kao zajednice muškarca i žene.

Komentara 23

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Gogi

Istina: protest je zbog "trećeg pola" koji se konvencijom uvodi ispod žita, a ne zbog sprečavanja nasilja nad ženama. Ali pošto vi volite da budete polovično informisani...

11 10

Prosecan gradjanin

Evo zanimljiva cinjenica. 1943 Cetnici su sklapali ugovore (neki su i ocuvani) sa NDH. Dobijali bi novcane nagrade po ucinku u borbi sa partizanima. Evo danas ponovo imaju zajdnickog neprijatelja- Prava zena. Mozda ce zajedno raditi da bi odbranili svoje pravo da tuku supruge

11 11

Kapetan Metropolis

Veoma interesantna tema. Možete da nađete tekst konvencije na sajtu evropske komisije. Iako se slažem sa većinom tačaka protiv nasilja nekoliko stvari koje mislim da nisu u redu, na primer: "...take the necessary measures to encourage all members of society, especially men and boys, to contribute actively to preventing all forms of violence..." Zašto je napisano posebno muškarci i dečaci? Da li to znači da smo genetski predisponirani za nasilje prema ženama odnosno da smo nasilnici po rođenju?

52 43

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo