Istraživanje: Protiv članstva Srbije u NATO 84 odsto građana

Istraživanje: Protiv članstva Srbije u NATO 84 odsto građana Izvor: Reuters/Ints Kalnins

Članstvu Srbije u NATO protivi se 84 odsto građana, a 62 odsto ne bi prihvatilo izvinjenje alijanse za agresiju na Saveznu republiku Jugoslaviju 1999. godine, pokazuju rezultati ispitivanja javnog mnjenja Srbije koje je povodom 19. godišnjice agresije sproveo Institut za evropske poslove.

Oko 10 odsto građana podržava članstvo u NATO dok je neodlučnih šest odsto, pri čemu su najmanju podršku ulasku u taj vojni savez pokazali ispitanici iz Beograda.

Građani sa visokim obrazovanjem više podržavaju članstvo u NATO, dok se muškarci više protive uključivanju zemlje u zapadnu vojnu alijansu.

Upitani za razloge agresije, 17 odsto građana navelo je politiku Slobodana Miloševića, 15,2 odsto interese i političke razloge SAD i Zapada, a 12,6 odsto etničko čišćenje Srba na Kosovu i Metohiji.

Oko dve trećine građana se protivi bilo kakvoj saradnji Srbije i NATO, dok 26 odsto, uglavnom visoko obrazovanih, podržava tu saradnju.

Istraživanje je pokazalo i da 66 odsto građana smatra da se bombardovanje moglo izbeći, 20 odsto ispitanika ima suprotan stav, dok je neodlučnih 13 odsto.

Izvinjenje NATO za agresiju ne bi prihvatilo 62 odsto građana, trećina bi prihvatila, dok je sedam odsto građana neodlučno, pri čemu se izvinjenju najviše protive ispitanici uzrasta od 30 do 44 godine sa područja Beograda i Zapadne Srbije sa Šumadijom.

Istraživanje je sprovedeno od 16. do 20. marta na uzorku od 1.203 ispitanika iz cele Srbije osim teritorije Kosova i Metohije.

Tagovi: NATO , Srbija

Komentara 50

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

V.P.

Niko me nije pitao, a ja sam za Nato. Zašto lažete ovaj narod. Koja istraživanja i gde su sprovedena.

16 29

Goran

Niko od mojih poznanika i na hiljade na društvenim mrežama nije videlo tu "anketu".Imao sam skoro anketu nekih iz Poljske ili Češke ali o običnim pitanjima i ništa o politici,NATO.Ja sam jasno i glasno za NATO jer nam nudi sigurnost.

14 35

Liferant

Napišite i čije je taj “ Instutut” . Sve mi se neśto javljam da je i to deo SNS mašinerije !

22 16

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo