Pred dijalog u Briselu, Srbija nije preterano optimistična

Nakon neuspešnih pregovora Beograda i Prištine na tehničkom nivou, u kojima, kako je saopštila Evropska komisija, nije ostvaren napredak, oči javnosti uprte su u sastanak predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija sa Federikom Mogerini u petak.

Izvor: N1

Najavljeno je, da će se razgovarati i o novoj fazi sveobuhvatne normalizacije, u dijalogu Beograda i Prištine, ali sudeći prema izjavi presednika Vučića, Srbija nije optimistična.

Vučić je, kako je rekao za RTS, u prethodna tri dana imao teške razgovore s ljudima koje je opisao kao "one koji o mnogo čemu odlučuju".

Ti ljudi, čini se predsedniku Vučiću, čvrsto stoje na poziciji očuvanja nezavisnosti Kosova i stoga ne krije svoje razočarenje.

"Čini mi se da zapadne zemlje ne žele da ni na koji način razgovaraju o tome kome pripada teritorija Kosova, oni to smatraju završenim, smatraju bilo kakve priče o tome otvaranjem "Pandorine kutije". Ja sam im rekao da su oni 2008. godine otvorili tu kutiju, ne poštujući Rezoluciju 1244", naveo je predsednik Srbije.

Mediji bliski vlasti prenose da zapadni centri moći, prvi put bez diplomatskih rukavica, traže od Beograda da prizna Kosovo, da je predsedniku Vučiću nedvosmisleno poručeno da ne razmišlja o podeli Kosova, te da je Zajednica sprskih opština maksimum koji Srbija može dobiti na KiM.

Razmeni teritorija radovao bi se i predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, iako se o tome, tvrdi, na zvaničnim sastancima nikad nije govorilo. "Ništa više ne bih voleo nego da se Preševo i Medveđa pridruže Kosovu. Mi ćemo prihvatiti bilateralni sporazum, ako Srbija to prihvati, ali nemamo šta da damo".

Veseljiju odgovara direktor Kancelarije za KiM, da Preševo, Medveđa ili Niš ikada biti deo takozvane 'Republike Kosovo', a da će Priština ostati deo Srbije, pa će, zaključuje Marko Đurić i Veselji biti srpski državljanin.

"Beskrajno su neodgovorne i opasne ponovljene pretnje ratom Kadrija Veseljija. Zato neka se Veselji ne veseli jer pretnje ratom nikome ništa dobro nisu donele, naročito kada one dolaze od neosuđenog komandanta terorističke OVK Srbiji koja se samo usudila da kaže da je njeno ono što jeste njeno, i po domaćem i po međunarodnom pravu, tj. da je Kosovo Srbija kao što jeste Srbija", naveo je Đurić.

Prištinska Gazeta piše da su u priči o podeli Kosova bili uključeni i Vučić i Tači, ali da je, navodno, Berlin takvu opciju zabranio.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM veruje da bi Vučić u razgovoru s Tačijem mogao neke stvari da pomakne, ali je, kaže, pitanje na šta je srpemna Priština.

"Predsednik Vučić bi mogao u direktnom razgovoru s Tačijem neke stvari da pomakne, ali je pitanje spremnosti, nisam sigran da ona postoji, jer očigledno je da Priština koordinira svoje poteze s vodećim zapadnim zemljama, a one u ovom trenutku samo žele da izdejstvuju nekakav međunarodni napredak Prištine, da li preko Unesko ili Interpola, što Srbiji svakako nije interes i ona će se tome suprotstaviti", kaže Milovan Drecun.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić demantovao je za Politiku navode da u Srbiju dolazi nemačka delegacija sa predlogom pravno-obavezujućeg sporazuma o Kosovu, ali i nezvanične navode o njihovom predlogu da Kosovo dobije status posmatrača u UN kao Palestina.

Komentara 33

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Hm

Čemu sastanak dva preCednika čije su ingerncije samo protokolarne ako još uzmemo u obzir da je poslednji sastanak na tehničkom nivou pre neki dan doživeo fijasko,osim zarad sopstvene promocije?! Čemu,šta će to njih dvojica stručnjaka da se dogovore a ovi nisu mogli?!

10 127

Ortodox -- paradox

Nego, Vučiću, šta je bilo na meni-u, na tajnoj večeri sa Tačijem u Parizu? Lignje, možda?!!

88 270

Najbolje za Srbiju - skoloni se

I prepusti sve to boljem, sposobnijem. O državnoj i nacionalnoj teritoriji se - ne pregovara! Deo teritorije okupiran, okupator došao - i otići će! Otišao je sa SA SVAKE teritorije koju je okupirao. Sa svake. Nije otišao SAMO sa one koju mu je neka izdajnička vlast potpisala - Kuba i Gvantanamo! I prestani da odmah ubacuješ floskule i kvake, povezujući bolji život (veće plate i penzije, tralala) bez Kosmeta i bez rudnog, zemnog i vodnog blaga - u tom slučaju, u slučaju trajnog gubitka Kosmeta - potpisom, osiromašene i konačno ekonomski uništene Srbije. Plate i penzije su manje - usled uvoza onoga što sada neko drugi sisa, eksploatiše i bogati se na Kosmetu. Dosta sa zemenom teza i pripremanjem veleizdaje. Zaista, dosta, i od vas prodošlih Bosanaca-političara u Srbiji i od svih ostalih tebi sličnih.

56 95

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo