Marić: Nema izlivanja Save niti očekujemo da će do toga doći

Vanredna odbrana od poplava proglašena je u tri mesta u Srbiji pored kojih prolazi reka Sava. Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže da, za sada, nema izlivanja Save, a da će tokom aprila, zbog otapanja snega u Austriji, pažnja biti usmerena i na reku Dunav.

Izvor: N1

Reka Sava ne napušta svoje korito, ipak vodostaj raste. Vanredna odbrana od poplava proglašena je u Šapcu, Jameni i Klenku. Redovna odbrana uvedena je kod Sremske Mitrovice, Banovog Broda, na lokalitetu Stojšića Bogaz, od Progara do Kupinova, kod Hrtkovaca, u zoni Sremske Rače i kod Bosuta.  

"Nema izlivanja niti očekujemo da će do toga doći, ali to ne znači da sve službe i lokalna samouprava ne treba da budu u stanju pripravnosti kao što i jesu. Očekujem da ovo stanje pune pripravnosti kada je reč o Savi u Srbiji potraje do 25 marta", rekao je Marić. 

Pripravni su i u Beogradu. Sava samo što se nije izlila na najnižim tačkama kod Obrenovca i kule Nebojša u podnožju Kalemegdana.  

"Možemo da očekujemo da će u četvrtak voda prekriti plato, ovde postoje i pumpe kod kule Nrebojša koje rade, automatske i sada rade, ali kad pumpe preliju plato onda moramo da ih isključimo, ali to je uobičajeno dešava se svake druge ili treće godine i nije ništa strašno", tvrdi Slobodan Stojčić iz "Beogradvode".  

Tu je već proglašena redovna odbrana od poplava, do kraja nedelje ona bi mogla da bude proglašena i za celu prestonicu.  

Vodostaj Save poslednjih dana porastao je iznad 470 centimetara. Prema podacima RHMZ, u petak bi trebalo da bude iznad granice redovne odbrane, koja je 500 centimetra. Ipak, to je daleko od granice vanredne odbrane od poplava, koja se nalazi na 600 centimetara.

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Sekretar Dejan

Ajmo SPC, ili kako se sad zovete, jedan moleban protiv izlivanja reka i za povecanje nataliteta.

15 0

Bisenija

Nikada se ne zna, da li ce biti ili ne poplava!

7 0

Suke

Znaci bežite glavom bez obzira!

16 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo