Prva digitalna farma u regionu otvorena kod Bačke Topole

Prva digitalna plantaža u Srbiji otvorena je u selu Krivaja kod Bačke Topole. Ona će ubuduće služiti za obuku poljoprivrednika koji žele da, koristeći moderne tehnologije, svoja imanja digitalizuju i na taj način okrenu novi list u dosadašnjem pogledu na poljoprivrednu proizvodnju.

Izvor: N1

"Od 20. marta, sve će biti drugačije..."

Drugačije znači da će srpski paori ubuduće, umesto vremenske prognoze, gledati u svoje – mobilne telefone. Oni koji se odluče za digitalizaciju svojih njiva, pomoću dronova, robota i satelitskih snimaka moći će, između ostalog, da znaju tačno koliko usevima treba vode i đubriva.

"Imamo pametne telefone, pametne automobile, imamo pametne usisivače u kućama. Kad bukiramo hotel, gledamo preporuku za hotel, kada hoćete da skuvate nešto, gledate recepte sa interneta i kakve preporuke imaju, ali – ovi digitalni trendovi su nekako zaobišli poljoprivredu, barem u nekom sistemskom smislu. To se sada menja", kaže Vladimir Crnojević iz instituta Biosens.

U pametnim traktorima, koristeći podatke sa zemlje i iz vazduha, poljoprivrednici će imati mogućnost da na različite načine obrađuju delove svojih imanja, po potrebi useva, što će potencijalno smanjiti troškove i uvećati prinose.

Premijerka kaže, već dosta paora zna za ovu mogućnost, a ko nije upućen, saznaće.

"Verujem da je to u ovom trenutku na daleko većem nivou nego što mi pretpostaljamo.Za one koji žele da nauče, a ne znaju u ovom trenutku, pozvali smo ih da dođemo kod njih, u njihove kuće, u njihove lokalne samouprave, i da im pomognemo u ovom znanju", rekla je Ana Brnabić.

Ovaj projekat zajednički finansiraju Evropska unija i Vlada Srbije i u njega je uloženo 28 miliona evra, a šef delegacije evropske zajednice naroda kaže – ovaj posao rezultat je rada srpskih naučnika iz Biosensa čije su ideje sad sprovedene u delo.

"Srbija je za kratko vreme, od 2014. dobila više 169 projekata, što je čini najuspešnijom od svih država Zapadnog Balkana kada se radi o broju projekata i novcu koji smo izdvojili za njih", kaže Sem Fabrici.

"Ali da bismo to ostali i zadržali lidersku poziciju, moramo da trčimo brzo, da trčimo najbrže što možemo. Sada je već digitalna farma iza nas i okrećemo se budućnosti", dodala je Brnabić.

Sledeći korak je, prema premijerkinim rečima, besplatna obuka svih paora iz oblasti informacionih tehnologija i otvoren poziv da se, bez nadoknade, edukuju na plantaži u Krivaji.

Umesto da, kao dosad, gledaju u nebo, više od 5.000 poljoprivrednih gazdinstava već koristi besplatnu Biosensovu aplikaciju. Oni koji budu želeli da se upoznaju sa naprednim tehnologijama, poput snimanja njiva dronom, moći će to da učine svakog meseca na digitalnoj farmi.

Komentara 17

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mili 79

Hvala bogu pa seljak može malo da napreduje. Pa nije više ratarstvo kao što je nekad bilo a nije ni klima kao što je nekad bila. Pa pogledajte pao sneg zamrzli sve a pre 1 ned sve procvetalo. Kažu propale kajsije .Pa dokle više stvarno da ratari uzdaju u današnju klimu. Trebali bi svi da se ugledaju na Darka Milicica. Pogledajte njegove voćnjake sa jabukama. Mora ljudi da se ulaže u zemlju i u sebe to jest u znanje da bi ti se jednog dana vratilo. Podržavam ovo sa digitalizacijom, još malo pa će kola da lete a mi još gledamo u nebo Hoce li kiša kad dodju slušni dani. Svake godine ista priča pa dajte navodnjite ta zemljišta i ne blamirajte se . Ko to neće slobodno u kladionicu i na pivo pa možda padne sa neba pare.

2 5

Krivaja

Ta ista Krivaja je samo ljuštura stare Krivaje. Bleda senka nekadašnjeg lidera u poljoprivrednoj proizvodnji u svom okruženju. Bio je to prelep poljoprivredno turistički kompleks. Firma i naselje kakvo se samo zamisliti može. Rezultatima u ratarstvu i stočarstvu se uvek mogla pohvaliti. Danas je samo DIGITALNA. Tamo više nama života. Sadašnji „menadžment“ ,koji nije poreklom iz naše zemlje, iselio je centralu u B.Topolu, prekinuo sve odnose sa mesnom zajednicom, pootpuštao ljude, zatvorio hotel, ugasio farme (nekada je tamo bilo 1000 krmača čuvenog Jorkšira i 600 krava simentalske rase), ugasio sve sem ratarstva. Celo naselje, koje je bilo osnovano uz poljoprivredni kompleks je nastalo. Ostale su građevine bez vrednosti, polu prazne, bez grejanja. Ako želite, stan od 50-60 kvadrata u Krivaji, možete ga kupiti za par hiljada evra. Proverite.Ambulanta radi, tipa četvrtkom, škola sa 20 đaka i 40 nastavnika se održava zarad nekog socijalnog mira i balansa nacionalnih interesa u Opštini B.T. E to naša premijerka pompezno promoviše. Eto vam povratak na selo. Eto vam populaciona politika. Eto vam ……..

23 0

DAUEU

EU bato, najveći donator u Srbiji. Kakva Rusija.

27 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo