Dodatnih 30 miliona dinara pomoći za inovativne kompanije

Dodatnih 30 miliona dinara pomoći za inovativne kompanije Izvor: Tanjug/Jaroslav Pap

Inovativnim kompanijama u Srbiji obezbeđena je budžetska pomoć od dodatnih 30 miliona dinara, kazao je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

On je tokom posete preduzeću "CarnoMed" u Novom Sadu, jednom od korisnika inovacionih vaučera, kazao da će dodatna finansijska pomoć malim i srednjim preduzećima biti podeljena preko Fonda za inovacionu delatnost.

Novi konkurs za dodelu inovacionih vaučera biće otvoren od danas do 21. maja 2018. godine, odnosno sve dok opredeljena sredstva ne budu potrošena. Do sada je Vlada Srbije dodelila 47 inovacionih vaučera za 39 preduzeća u ukupnom iznosu od 29,5 miliona dinara.

Po rečima Popovića, država na taj način podstiče saradnju firmi i naučnih instituta i fakulteta. "Ako imate firmu i želite da razvijete neki novi proizvod, a za to su vam potrebni znanje i ideje naučnika i istraživača, država plaća njihove usluge za vas. Vi na taj način razvijate proizvod koji bolje prolazi na tržištu i koji može da se izveze u inostranstvo. To donosi nova radna mesta u tim firmama i veće plate", objasnio je Popović.

On je istakao da je kompanija "CarnoMed", koja se bavi proizvodnjom medicinskih dodataka ishrani od prirodnih supstanci, u prošlom javnom pozivu dobila dva inovaciona vaučera u ukupnoj vrednosti od 960.000 dinara.

"Vaučerima je podržana saradnja ove kompanije sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu i njeni prihodi u 2017. godini su duplirani u odnosu na 2016. godinu, a više od 70 odsto prihoda dolazi od izvoza. Preko onlajn prodavnice proizvodi ove kompanije prodaju se u celom svetu. To je primer kako srpska pamet može da bude konkurentna na svetskom tržištu", rekao je Popović.

Za inovacione vaučere konkuriše se elektronski preko sajta Fonda za inovacionu delatnost, a cilj je, kako je dodao ministar, da se u budućnosti sve usluge države dobijaju elektronski, bez nepotrebnih papira i birokratije.

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Uroš

Znam da se odmah veže nešto negativno kada se pojave političari, ali Carnomed i njihovi proizvodu su nešto sasvim osvežavajuće. Ja lično sam njihov redovni korisnik, odnosno moj otac koji ima Alchajmera i mnogo mu pomaže!

6 0

Neunistivi

Znam momke iz NS Top ekipa

4 0

Marko

Zamenite rec inovativne sa recju napredne da bi vam bilo jasnije.

4 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo