Uspavan poslednji mužjak belog nosoroga

Uspavan poslednji mužjak belog nosoroga Izvor: REUTERS/Thomas Mukoya/File Photo

Poslednji mužjak severnog belog nosoroga je uspavan, saopštila je kenijska prirodnjačka služba koja se brinula o njemu.

Iza njega su ostale još samo dve ženke iste podvrste nosoroga, saopštili su stručnjaci nakon što su odlučili da uspavaju životinju staru 45 godina zbog ubrzanog pogoršanja njenog zdravstveog stanja.

Nosorog po imenu "Sudan" lečen je od komplikacija na mišićima i kostima izazvanih starošću, zbog kojih je imao velike rane na koži.

Ovaj nosorog bio je u ležećem položaju od kraja februara zbog velike rane na desnoj nozi.

"Njegovo stanje se veoma pogoršalo u poslednja 24 časa. Nije mogao da stoji i mnogo je patio", navodi se u saopštenju i dodao je da je veterinarski tim doneo odluku da životinja bude uspavana.

Nosorog je prethodno živeo u zoološkom vrtu u Češkoj Republici, a potom je prebačen u rezervat udaljen 250 kilometara severno od Najrobija, gde je živio sa poslednje dve ženke ove vrste, 27-godišnjom "Nadžin" i 17-godišnjom "Fatu".

Svi pokušaji da se nosorozi pare prirodnim putem su propali, a prirodnjaci su organizovali akciju sakupljanja devet miliona dolara za finansiranje projekta lečenja neplodnosti.

Vantelesno začeće je poslednja nada za opstanak ove životinjske vrste.

Tagovi: nosorog

Komentara 29

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

4 godine

posle nestanka pčela ,nestaje i hrane koje one oprašuju. a zatim ode i ljudska rasa. što i nije neka šteta.

85 2

Lomi

Prvo su "došli" po insekte, mi smo ćutali...pa su "došli" po pingvine , mi smo ćutali...sad "dolaze" po nosoroge, mi ćutimo...na kraju će "doći" po nas. 6. izumiranje vrsta je u toku...ali ko mari za insekte, pingvine, nosoroge...a i tzv. "gospodara" prirode, ionako se pokazao dosad kao virus na planeti.

78 4

Goran

Zar se nije mogao klonirati ?Nadam se da su sačuvali njegov DNK.

68 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo