Građani Rume protiv izgradnje pogona za medicinski otpad

Građani Rume pokrenuli su peticiju protiv izgradnje postrojenja za preradu medicinskog otpada u industrijskoj zoni tog grada. Za svega nekoliko dana potpis dalo je više od hiljadu i po ljudi. Investitor i opštinske vlasti poručuju da razloga za brigu nema.

Izvor: N1

 "Zaustavimo trovanje Rume", reči na peticiji bile su alarm za građane koji kao na traci daju svoj potpis na štandu u centru grada. Aktivisti koji su peticiju pokrenuli se plaše da bi planirana izgradnja fabrike za preradu medicinskog otpada ugrozila zdravlje meštana.

"Ne želimo u našoj blizini, na 500 m od naselja, manje od kilometra od vrtića dečjeg fabriku za preradu medicinskog otrovnog otpada. Mi nemamo bolnicu, nemamo porodilište, nemamo takvu vrstu i tu količinu medicinskog otpada da bi bilo potrebe da se to u Rumi izgrađuje“, kaže Smiljana Kolundžić.

Itekako ima potrebe, tvrde u kompaniji Sinofarm, koja je investitor ovog projekta. Bojazni za građane, podvlače, nema, jer će otpad biti u potpunosti sterilisan, a ono što je alarmantno nije što se postrojenje gradi, već što ga dosad nije bilo.

Direktor ove kompanije Nikola Sinobad kaže da cilj postrojenja nije da akumulira infektivni otpad, već upravo suprotno, da ga steriliše i odvozi dalje. Prema njegovim rečima, medicinski otpad se u ovom trenutku nalazi svuda oko građana, neobezbeđen i opasan i poručuje građanima da bi svoje napore trebalo da usmere ka izgradnji ove fabrike, a ne njenoj sabotaži.

Opštinski propisi, međutim, ne dozvoljavaju izgradnju bilo kakvog postrojenja za preradu opasnog otpada.

Prvi čovek Rume, međutim, ima drugo tumačenje. U pitanju nije prerada, već sterilizacija, što tvrdi, nije isto. Dodaje, poslednju reč neće imati građani, već Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

"Niti će ti ljudi na ulici dozvoliti izgradnju tog pogona, niti će sprečiti, ako svi zakonski uslovi budu zadovoljeni ili nezadovoljeni. Jednostavno, još jednom podvlačim, nema razloga za bilo kakvu paniku, za bilo kakvu peticiju, jer po našim urbanističkim uslovima, nikakva izgradnja za preradu bilo kakvog otpada, pogotovo medicinskog, nije dozvoljena“, kaže Slađan Mančić.

Prema njegovim rečima, namera investitora je da se infektivni otpad iz celog sremskog okruga dovozi u Rumu, a nakon sterilizacije odvozi dalje u Kinu.

Tagovi: Ruma , fabrika , Otpad

Komentara 22

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Keka

Pa što se odmah ne odvozi u Kinu, nego prvo u Rumu?

12 0

Zemunka 3 Generacije

U Jajincima ima adekvatan plac za gradnju

8 0

Bobo

Ova fabrika nije prošla u Staroj Pazovi..takođe su građani sprečili izgradnju peticijom...

13 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo