Posle slogana u stihu, stižu i ekonomske mere za natalitet

Vlada Srbije usvojila je predlog mera za povećanje nataliteta, koje bi, kako je najavio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, trebalo da stupe na snagu 1. jula ove godine. Da bi pomogla rađanje više dece Vlada će iz državne kase izdvojiti 12 miliona evra.

Izvor: N1

  Majke dvoje i više dece će, kako je najavio Vučić, dobijati mesečnu pomoć, u periodu od dve do deset godina.

U jednoj od organizacija koja zastupa roditelje su skeptični, jer kažu država je i ranije davala obećanja, koja nije ispunila.

 "Dosta reči, nek zakmeči!", "Rađaj, ne odgađaj!". Posle stihova u imperativu sa kojima je nastupila u februaru, država je odlučila da natalitet podstakne i ekonomskim merama. U pomoć Vladi stiže i predsednik Srbije, osnivanjem Saveta predsednika Republike za populacionu politiku, jer kako kaže, ako natalitet ne počne da raste završili smo kao nacija.

"U ovom trenutku broj rođenih po majci je 1,44 u Srbiji. Nama je potrebno 0,8 više da bismo da bismo imali prostu reprodukciju. Dakle 0,8 više po majci da bismo imali prostu reprodukciju u Srbiji", rekao je Vučić.

Zato je Vlada usvojila predlog mera koje će se primenjivati na svu decu rođenu od 1. januara 2018. godine.

Za prvo dete sledi jednokratna pomoć od 100.000 dinara. Za drugo po 10.000 dinara mesečno, do navršene druge godine. Za treće 12.000 dinara mesečno do navršene desete godine, a za četvrto dete, ukupno 18.000 evra tokom 10 godina.

Tako će, računa predsednik, majka sa četvoro dece od države za 10 godina dobiti pomoć vrednu 30 hiljada evra.

"Majka koja rodi 3. i 4. dete imaće 30 000 dinara mesečno, koje dobija od države, da ništa ne radi. 30.000 imaće od države mesečno samo da rodi 3. i 4. dete", kazao je.

Oni koji su već postali roditelji žale se na kašnjenje plata za trudnice i porodilje, izuzeće trudnica od povećanja plata u javnom sektoru, nedostatak mesta u vrtićima. Razlog što se ljudi teško odluče i za prvo dete je ekonomski nestabilno okruženje u kome živimo, a to se ne može promeniti preko noći, kaže Jasmina Mihnjak, urednica portala Bebac.

"Za nas i za roditelje koji nam se obraćaju, koji su nam i sada pisali nakon ove izjave predsednika države, jeste da su to sve pusta obećanja, da smo već po hiljadu puta slušali takva obećanja, i da su to sve za sada za nas nagađanja. Ti iznosi se menjaju u njihovim izjavama s vremena na vreme", poručuje Mihnjak.

Još jedan iznos koji se promenio je onaj koji će roditelji moći da vrate na ime povraćaja PDV-a na bebi opremu. Ubuduće će to biti jednokratna pomoć, a ne iznos koji će se vraćati na osnovu sakupljenih računa.

"11.000 dinara je bio neki prosek koji su roditelji dobijali zahvaljujući povraćaju PDV-a. Sada će umesto toga dobijati 5.000 tako da za nas to nije nikakva sjajna vest. Ideja za koju smo se zalagali sa povraćajem PDV-a je bila da se smanji cena roditeljstva, kako bi, ne samo roditelji, već i bake i deke, i tetke, i svi oni koji kupuju opremu za bebe, mogli da je kupe po povoljnijim cenama", istakla je Mihnjak.

Ministar zadužen za socijalnu politiku kaže da je pri korišćenju ove olakšice bilo velikih zloupotreba, i da država ostaje pri odluci o jednokratnoj pomoći.

"Imamo velike marže koje postoje kada je u pitanju bebi oprema. Mi ne možemo da utičemo na to kako će neko da ugrađuje sebe kada prodaje neku robu, ali ono što država može je da pomogne tim majkama, a danas ste čuli i predsednika.Ja mislim da ove mere koje je on danas rekao da su prekretnica u Srbiji", rekao je ministar Zoran Đorđević.

Dok se čeka efekat nove formule države za natalitet, računica Ujedinjenih nacija upozorava: Srbija je u grupi 10 zemalja Istočne Evrope koje beleže najveći pad nataliteta u svetu. Ako se nešto ne promeni do 2050. godine imaćemo 15 odsto stanovnika manje nego danas.

Komentara 30

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Bucko frizer

Sta je sa nama koji vec imamo trece dete? Nase trece dete ima godinu ipo dana ipo ovome ispada da neceimati nikakva prava i da je samo krivo sto se nije kasnije rodilo. Treba gospoda iz vlasti da se malo ugledaju na svog partnera iz koalicije koji je od male varosice dobrim merama napravio velegrad i dao porodicama pravu i konkretnu pomoc gde nije niko diskriminisan. Treba pomoci svima.

10 2

Ivan

Zašto rođeni od 01.01.2018? A šta je sa majkama koje već imaju treće dete, ili imaju treće i četvrto dete od 1-2... godine. Za njih ne važi. Stvarno sramota. Pa sa troje i četvoro dece u Srbiji imamo jednocifren procenat majki, oko 7-8%.

13 3

Саша

Популистичко замајавање као и све што је радио до сада

27 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo