Ljajić: Čekamo Makedonce do 14. aprila, ne želimo "rat"

Ljajić: Čekamo Makedonce do 14. aprila, ne želimo "rat" Izvor: N1

Do 14. aprila moramo da nađemo trajno rešenje za izvoz brašna u Makedoniju, imaćemo sastanak sa našim mlinarima, jer ovo radimo zbog njih. Bićemo strpljivi, carinski rat nije u interesu privrede kaže ministar trgovine Rasim Ljajić.

Ljajić je rekao da je imao sastanak s makedonskim ministrom proljoprivrede Ljupčom Nikolovskim na kome je bilo reči o olakšavanjuu trgovine, ali da nije postignuto konačno rešenje, kao i da će novi sastanak biti održan za dve nedelje u Skoplju. Ljajić kaže da se traži model rešenja kako se ista situacija ne bi ponavljala svake godine.

"Nećemo da dozvolimo da tri mlinara u Makedoniji prave problem. Imamo strpljenje, ne želimo carinski rat jer to nije u interesu privrede i odnosa, ali to ćemo uraditi ako ne nađemo rešenje. Do 14 aprila moramo da nađemo trajno rešenje, imam sastanak sa našim mlinarima, ovo radimo zbog njih, bićemo strpljivi do 14. aprila. Ima nekoliko modela. Da se potpuno ukinu markice, drugo rešenje je priznavanje sertifikata, vrlo je prosto ukoliko postoji dobra volja. Mlinari vrše pritisak, nemamo problem s uvozom drugih roba, imamo problem s pšenicom ili brašnom", kaže Ljajić.

Zahvaljujući novom Sporazumu o slobodnoj trgovini s Turskom, po prvi put će biti omogućen bescarinski izvoz iz Srbije na tursko tržište 5.000 tona goveđeg mesa godišnje.  

"Znači za male proizvođače koji mogu po dobrim uslovima da izvoze meso, otišli su prvi kamioni, informacije govore da su Turci prezadovoljni kvalitetom, moramo da poštujemo sve standarde i da ne ugrozimo bescarinsku trgovinu. Sada tri klanice zadovoljavaju uslove, potencijal je problem, naš stočni fond je devastiran, ima oko 900 hiljada grla.. Ministar Nedimović sprovodi čitav niz mera podsticaja podrške stočarskoj proizvodnji, da to pomerimo i bude napretka".

Govoreći o članstvu u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, ministar je rekao da se stvari pomeraju i da su pregovori u toku, kao i da postoje otvorena pitanja s Rusijom, Ukrajinom, SAD i Brazilom.

"Kada ste u klubu vi diktirate uslove, svaka zemlja može da kaže hoćemo mi sad da tražimo povoljne uslove, interes je da što pre uđemo u STO da se ne pojavi neka druga zemlja i traži da pregovaramo. GMO proizvodi se nigde ne pominju, bitno je samo da imate slobodan promet, vi možete svojim zakonodavstvom da zabranite gajenje, samo ne sme da piše zabrana za promet".

Izvor: N1

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Neznanje

Govedarska proizvodnja (mesa i mleka) je kapitalno zahtevna sa dugim ciklusima u proizvodnji. Za realizaciju programa potrebno je minimum 6-7 godina. Kako je Srbija devastirala ovu proizvodnju smešno je da naši političari, pod motivom stvaranja ambijenta, idu po belom sveti i nude našu govedinu, koje nema ni za potrebe domaćeg tržišta. Zato gospodo ministri prestanite da budete ambijentalisti, već se bavite razvojem. Naravno ukoliko to znate, a u suprotnosti sklanjajte se sa scene.

2 0

Realno

"imam sastanak sa našim mlinarima, ovo radimo zbog njih" - čudno, oduvek sam mislio da pšenica dolazi od poljoprivrednika.

22 0

The End

Pa javljeno je da je postignuto resenje !??

15 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo