Kolekcija Džojsovih dela poklonjena njujorškoj biblioteci

Kolekcija Džojsovih dela poklonjena njujorškoj biblioteci Izvor: Pixabay

Jednu od najvećih privatnih kolekcija dela irskog pisca Džejmsa Džojsa pokloniće njujorškoj biblioteci i muzeju Morgan jedan njujorški galerista britanskog porekla.

Kolekcija ima 350 primeraka među kojima je i primerak prve knjige koju je Džojs sam objavio "The Holy Office", satirične poeme štampane 1904. godine.

Tu se takođe nalazi deo rukopisa "Uliksa", Džojsovog najčuvenijeg romana, koga mnogi kritičari smatraju najvažnijim delom pisanom na engleskom jeziku u dvadesetom veku.

Kolekciju su sakupljali od sredine devedesetih galerista Šon Keli i njegova supruga Meri. 

Direktor Morgan biblioteke i muzeja, Kolin Bejli napisao je u saopštenju da ta donacija momentalno pretvara Morgan u vodeći centar za akademsko istraživanje vezano za život i delo autora.

Muzej planira da održi izložbu posvećenu Džejmsu Džojsu 2022. godine, kada je stogodišnjica objavljivanja "Uliksa".

Pored Centra Džejms Džojs, koji se nalazi u Dablinu u zdanju iz 18. veka ima i drugih kolekcija posvećenih tom piscu i pesniku (1882-1941).

Kolekcija javnog univerziteta Bafala, koja ima stotine predmeta i dokumenata koji su pripadali Džejmsu Džojsu se često smatra najvećom na svetu za njegova dela.

Biblioteka Morgan je bivša lična biblioteka čuvenog američkog bankara Džona Pirponta (J.P.) Morgana, centralne figure sveta finansija s početka 20. veka.

Posle njegove smrti, njegov sin je pretvorio biblioteku u mesto otvoreno za javnost. U međuvremenu je ona postala i muzej sa naglaskom na književnost.

Tagovi: biblioteka , Muzej , galerija

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Bojan

Moja ljubav prema knjigama je počela dok sam bio dete zahvaljujući "Dablincima"! Neprevaziđeno...

6 0

Buljina

Tepo. A knjige u Srbiji se bacaju, biblioteka Gradskog Saobracajnog Preduzeca iz Beograda je zavrsila na deponiji i za to ama bas nikoga nije briga! A mogla je biti poklonjena! Mi smo moralni i kulturni talog!

15 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo