Istraga o toksičnom otpadu u Novom Sadu još u toku

Istraga o toksičnom otpadu u Novom Sadu još u toku Izvor: N1

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan izjavio je u Novom Sadu da još traje istraga vezana za pronalazak više od 1.000 tona toksičnog otpada u prostoru bivše fabrike Hemijske industrije Novi Sad, koja je, prema njegovim rečima, pokazala da zapravo tog otpada na lokaciji ima "duplo više".

"Mi smo ušli u taj proces. Tužilaštvo i bezbednosna agencija dobro rade svoj posao i najvažnije je da sve to dovede do sudskih postupaka protiv onih koji su krivi, ako su krivi", rekao je Trivan. 

On je naglasio da ministarstvo neće odustati i da će nastaviti da vrši pritisak da oni koji su krivi za to i odgovaraju. Kazao je da će informacije o tom slučaju biti javne tek kada istraga bude završena i kada ih Tužilaštvo bude imalo. 

Trivan je dodao da je za slučaj s buradima toksičnog otpada u Obrenovcu koji se pojavio krajem 2017. godine, Tužilaštvo u tom mestu već podiglo optužnicu i da je Sud u Obrenovcu tu optužnicu prihvatio, te se očekuje početak sudjenja. 

"Krajnje je vreme da oni koji vrše ovu skandaloznu vrstu zločina prema našoj životnoj sredini i našem zdravlju, budu kažnjeni", rekao je Trivan.

Privreda mora da ograniči emisiju štetnih gasova

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan izjavio je u Novom Sadu da će domaća privreda morati da se prilagodi novoj vrsti organičenja emisije gasova staklene bašte, koje će doneti novi Zakon o klimatskim promenama, kako bi mogla da bude konkurentna na međunarodnom tržištu.

Trivan je na prvoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o klimatskim promenama u Novom Sadu kazao da je ideja tog zakona da se ograniči emisija štetnih gasova 

"Ideja cele priče je da ograničimo emisiju gasova staklene bašte, iako to nije jedini cilj. Privreda će morati da se prilagodi novoj vrsti organičenja. One firme koje ne budu ograničile emisiju gasova staklene bašte, naročito ugljen dioksida, imaće pečat na svojim proizvodima da to nisu proizvodi koji su eko prihvatljivi i na svetskom tržištu će biti skuplji, pa ih potrošači neće kupovati", objasnio je Trivan. 

On je kazao da će te standarde morati da uvedu svi, a privreda da im se prilagodi, te da je pitanje samo koliko će to brzo da se dogodi.

"Meni se čini da prvreda počinje to da shvata, ali i bez obzira na to što je ona najveći zagađivač životne sredine, istovremeno je i najveći investitor. Moj savet svim privrednim preduzećima jeste da što pre počnu da primenjuju ograničenja, brže će doći do pozicije koja će ih kako treba držati na tržištu", dodao je Trivan. 

Prema njegovim rečima, ovo je jedan on najvažnijih zakona, jer je to sistemski zakon koji će "u sebe uvući sve delove društva".

"Klimatske promene su nastupile, i na našoj planeti više nije ništa isto kao što je bilo do pre samo pet, deset godina. Ono što zabrinjava jeste to što i dalje niko ne primećuje da moramo da menjamo svoje ponašanje, pa su zato zakoni neophodni da poštujemo pravila", kazao je Trivan. 

On je naglasio i da će sve sektorske politike morati da budu u skladu sa potrebom da se "borimo protiv klimatskih promena". 

U procesu usvajanja i sprovođenja novog Zakona o klimatskim promenama, biće doneto i više podzakonskih akata, akcionih planova i strategija i čitav niz mera, a očekuje se da će se pred poslanicima Narodne skupštine naći polovinom godina. Usvajanje Trivan očekuje do kraja 2018. godine. 

U sprovođenje Zakona biće uključeni svi akteri društva, od državnih institucija, pa do nevladinog sektora i medija.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Darko

Novi Sad, nikada nije bio prljaviji, smeća na sve strane, otpada svakakvih...

22 0

Gadno vreme

I pre nego što se Trivan eodio u bivšoj zemlji su postojali propisi o zaštii životne sredine, pa samim rim i ptotiv aero zagadjenja. Ali, nažalost, uvek su postojali neki trivani koji nisu želeli te propisa da sprovode. Uvek je postojao lažni motiv da se time ugrožava rad privrede pa ipsda da je zdravlje gradjana i očuvanje zivotne sredine manje važno

14 0

Munjoz

Prvo treba da uvedete standard Euro5 za uvoz polovnih automobila.

17 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo