Epidemiolog: Nedovoljno vakcinisanih među predškolskom decom

Epidemiolog: Nedovoljno vakcinisanih među predškolskom decom Izvor: Pixabay
(ilustracija)

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da se u Srbiji poslednjih meseci povećao broj onih koji su primili MMR vakcinu, ali da je još nedovoljan broj vakcinisanih među populacijom predškolske dece.

On je za Radio-televiziju Srbije kazao da treba da se vakcinišu deca, zdravstveni radnici i zaposleni u predškolskim ustanovama.

"Što se ostalih tiče, nema mesta panici. Ako ne radite u predškolskoj i zdravstvenoj ustanovi možete biti mirni", kazao je Radovanović.

On je kazao da dalji tok epidemije malih boginja zavisi od toga da li će se povećati broj onih koji su primili MMR. 

"Problem je sa nerazumnim otporom roditelja", kazao je Radovanović i dodao da je neko odgovoran za smrt onih koji su umrli zbog komplikacija izazvanih malim boginjama. 

Od komplikacija izazvanih malim boginjama u Srbiji je umrlo 13 osoba. 

U Srbiji i opštinama sa srpskom većinom na Kosovu od oktobra do danas od mаlih bоginjа obolelo je 3.680 osoba, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

U Institutu "Torlak" laboratorijski je potvrđeno 1.876 slučajeva morbila, objavljeno je na sajtu "Batuta". 

Оd uкupnоg brоја оbоlеlih, 32 odsto је hоspitаlizоvаnо, a od tеžih коmpliкаciја mаlih bоginjа rеgistrоvаnо је zаpаljеnjе mоzgа коd dvе i upаlа plućа kod 410 оbоlеlih оsоbа.

Komentara 31

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

in83

dali ste vi ljudi toliko zaboravni.svake godine se izmislja nova epidemija od 20 maksimalno umrlih i trazi se vakcinacija.Tomica Milosavljevic ministar se i vakcinisao one godine od ne secam se ni cega isto neke strasne epidemije koja se priblizavala Srbiji pa je ministarstvo narucilo tada milione vakcina i negde potrosili pare.sad me zanima sta bi sa tom "epidemijom".farmaceutska mafija je pravo cudo 21veka

11 20

Vlada

da ne ulozimo sad u cuda 21. Veka, ajde da se drzimo cinjenica a ne teorija zavere. Jako je bitna praviti razliku izmedju epidemije sezonskog gripa i epidemije malih boginja. Epidemija dripa je manje vise neminovnost svake godine sa manjim ili vecim posledicama zavisno od mutacija virusa. Vakcina za sezonski grip senekada i ne pravi ako se proceni da nece biti velikih posledica ali se uvek neka vakcina na neke opste antigene cuva kao rezerva, a kada se predpostavi da ce biti velikih posledica kao i u slucaju svinjskog i pticijeg gripa (a kod nas jeste bilo vise zrtava i tezih posledica tog gripa nego sto je uobicajeno u sezoni gripa, no to je neka druga tema). Sa druge strane epidemija malih boginja se s pravom naziva humanitarnom katastrofom. Posledice ove epifemije su uvek drasticne, a poslednje epidemije su u evropi bile pre skoro 50 godina jer je napredak medicone omogucio razvoj vakcine kojom su se male boginje iskorenile kao bolest u Evropi evo da prosle godine. Razlike izmedju epidemije gripa i epidemije malih boginja su DRASTICNE i ne mogu se porediti!

3 1

buki

Jeste jeste i ja se toga isto secam a secam se i da su ovi sto se opet javljaju bili isto u tandemu sa njim. I kao i uvek nikom nista Nego ajde da se mi opet vakcinisemo.P.S. Clankovite gliste.

3 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo