Vulin s Pavelom: Formiranje Vojske Kosova neprihvatljivo

Vulin s Pavelom: Formiranje Vojske Kosova neprihvatljivo Izvor: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE - GORAN STANKOVIC

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da osnovnu bezbednosnu pretnju za Srbiju predstavlja proces otcepljenja Kosova i da je za Srbiju neprihvatljivo formiranje Vojske Kosova.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Vulin je danas razgovarao sa predsedavajućim Vojnog komiteta NATO generalom Petr Pavelom o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, saradnji Srbije i NATO, kao i saradnji Vojske Srbije i KFOR-a.

Formiranje Vojske Kosova je neprihvatljivo ne samo zbog važeće rezolucije SB UN 1244, već i zbog činjenice da jedino snage KFOR predstavljaju garant bezbednosti građana naše južne pokrajine i ovom prilikom se zahvaljujem NATO-u na njegovom učešću i stalnom prisustvu na Kosovu i Metohiji", istakao je Vulin.

On je dodao da srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji ima poverenje u KFOR i u njemu vidi jedini garant svoje sigurnosti i bezbednosti.

Vulin je, kako se navodi, rekao da princip vojne neutralnosti ostaje zvanična i jedina politika Srbije.

"Srbija je otvorena za saradnju sa partnerima i na Zapadu i na Istoku uz očuvanje svoje vojne neutralnosti. U tom kontekstu, saradnja pod okriljem Programa Partnerstvo za mir predstavlja optimalni okvir za ostvarenje bezbednosnih ciljeva i unapređenje odbrambenih kapaciteta", kazao je Vulin.

On je ocenio da je za Srbiju "od izuzetnog značaja da NATO i u narednom periodu, kao što je to bilo do sada u praksi, uvažava njen koncept vojne neutralnosti".

Tokom posete Srbiji, general Pavel će se odvojeno sastati i sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem i predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova, a predviđeno je i da održi predavanje slušaocima Visokih studija bezbednosti i odbrane i Generalštabnog usavršavanja.

Komentara 50

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

top model

Bivis i Bathed - hehehehe!

1 1

Душан Калинић

Да нисте ти и твој шеф Вучић радили то што сте радили '90тих сада не би било оваквих катастрофалних последица.

3 0

Oeeheej

@Душан Калинић Upravo tako. Jednostavno i jasno. 👍👏👏

1 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo