Jača kontrole policije, 3.800 kazni zbog nevezivanja pojasa

Od početka nedelje, saobraćajna policija širom Srbije pojačano kontroliše vozače u okviru akcije Tispol, koja se sprovodi u gotovo celoj Evropi. Policajci će do kraja nedelje najviše proveravati da li vozači i putnici koriste sigurnosne pojaseve, i koliko vozača koristi mobilne telefone.

Izvor: N1

Svaki četvrti vozač u Srbiji ne vezuje pojas, a tek svaki deseti putnik na zadnjem sedištu ga vezuje. Zato saobraćajnu policiju ne iznenađuje da su u poslednja dva dana napisali 3.800 kazni zbog nekorišćenja sigurnosnih pojaseva.

"Naše analize pokazuju da nažalost, da 60 odsto naših, što vozača, što putnika, koji su izgubili život tokom prošle godine u saobraćaju, nije koristilo sigurnosni pojas", kaže Aleksandar Radenković iz saobraćajne policije.

Svi se slažu da pojas treba vezivati, međutim, motivi su različiti.

"Kad uđem prvo vežem pojas i onda vozim, ne mogu, kao da ću da proletim kroz šoferšajbnu iako stojim".
"Pa bitno je van grada, ali u gradu, nije toliko bitno. Mislite da Vam ne treba pojas pri malim brzinama? Pa mislim da ne, ali zbog policije, eto, koristimo svi da bismo izbegli kazne".

Za one koji ne uspeju da izbegnu, kazna je 5.000 hiljada dinara. Promenom zakona, uskoro se povećava na 10 hiljada.

"Ubuduće ću morati da se vezujem da bih deci pokazao primer". Ne zbog kazne? Ne zbog kazne, zbog primera. Pogrešio sam".

Greše, a i kažnjavaju se i oni koji telefoniraju ili kucaju poruke tokom vožnje.

"Rezultati naše akcije za prva dva dana pokazuju da nažalost veliki broj vozača nije shvatio apel i značaj poštovanja ovog propisa, jer je više od 700 vozača sankcionisano zbog ovog prekršaja", rekao je Radenković.

U toku prošle godine 36 hiljada vozača je kažnjeno. Promenom zakona i ta će kazna biti duplirana sa pet na deset hiljada dinara.


Tagovi: Policija , kazne , pojas , vozači

Komentara 64

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Sanja

Gospodin u BMW lici na Zivorada Andjelkovica, bivseg direktora Parking servisa, bivseg predsednika KK Crvena zvezda i uhlebljenika velikog broja drugih funkcija pri vlasti.

0 0

Djordje 1111

Svaka cast ovom decku u videu, sve je lepo rekao covek. Kratko i jasno.

1 0

danili

Nevezivanje pojaseva ugrozava bezbednost u saobracaju a nekontrolisan broj lezecih policajaca po Batajnici koji razvalise trapove na vozilima doprinose istoj, pogotovo kad pocnu tockovi da otpadaju po putevima . Zar je normalno da pojedina vozila moraju godisnje da predju i preko 10 000 puta preko istih.

5 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo