Koncesija za aerodrom "Nikola Tesla", tužba i ćutanje vlade

Šta je pokazala analiza Organizacije Transparentnost Srbija o Zakonu o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama? Najpre - da nema jasnih procedura, kazni i nadzora primene ugovora; ali i praksu da je oznakom "tajno" moguće od javnosti sakriti bilo šta.

Izvor: N1

To se, ispostaviće se, i dogodilo kada je Transparentnost od Vlade zahtevala deo dokumentacije o koncesiji Aerodroma "Nikola Tesla".

Već godinu dana Organizacija Transparentnost Srbija od resornog ministarstva i Vlade traži uvid u Koncesioni akt i Studiju opravdanosti za koncesiju Aerodroma "Nikola Tesla". Tek je tužba Upravnom sudu naterala Vladu na reakciju.

"I oni su nam odgovorili tako što su nam rekli da je sve to tajna i da ne mogu ništa da nam daju. Tako da smo mi sada podneli novu tužbu Upravnom sudu", kaže Zlatko Minić iz Transparentnosti.

Nova tužba sa starim zahtevom - da se uvidom u dokumentaciju utvrdi zašto je država odabrala baš koncesiju kao model upravljanja i koje su bile alternative.

"Postojala je sigurno mogućnost, pitanje je da li je isplativija, ali je postojala mogućnost da džava sama investira u neke dodatne sadržaje aerodroma, a ne da ide na ovaj vid poslovanja", rekao je Nemanja Nenadić.

Zašto su baš sve informacije strogo poverljive pitali smo u kabinetu predsednice Vlade.

"Koncesioni akt sa studijom opravdanosti sadrži informacije koje su precizno definisane zakonom, između ostalog i informacije u vezi sa očekivanom vrednošću koncesionih naknada, visine ulaganja kao i maksimalne obaveze koje je davalac koncesije spreman da preuzme. Imajući to u vidu, objavljivanje tih informacija u toku trajanja kompetitivnog međunarodnog tendera, potpuno bi umanjilo pregovaračku poziciju Republike Srbije, ceo proces kompetitivnog nadmetanja bio bi obesmišljen, a javni interes ugrožen", navela je Vlada.

A uoči odabira koncesionara premijerka je sama obećala transparentnost ugovora.

"Mogu da garantujem da će koncesioni ugovor biti javan. I aneksi će biti javni", rekla je Ana Brnabić 8. 12. 2017. godine.

Analiza Transparentnosti pokazuje da postojeći zakon o javno-privatnom partnerstvu ostavlja prostor za korupciju i to još u fazi donošenja odluka, kao i da građani koje odluke najviše dotiču nemaju nikakvog učešća. Zakonu nedostaju kaznene odredbe, a praksa pokazuje da je javno-privatno partnerstvo ranjivije od drugih oblika poslovanja.

"Eventualna korupcija kod javno-privatnih partnerstava je s jedne strane posledica sasvim očekivane težnje onoga ko je privatni partner na određenom poslu da maksimizira svoju korist, a da eventualne rizike prevali, koliko god je moguće, na javnog partnera", kaže Nenadić.

Dok čeka uređenje postojećih zakona, javnost u Srbiji čeka i na transparentnost odluka o javno-privatnim partnerstvima, što bi otvorilo prostor za otkrivanje eventualnih koruptivnih mehanizama.

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zapadno od Drine

Pa vi još niste videli ni ugovor o prodaji JAT-a Etihadu a već tražite ugovor o koncesiji aerodroma. Čekajte malo, mora to sve po redu.

27 1

MirJam

Upomoć! Ima li koga na svetu da im stane na put? Kad već ne možemo mi sami sebi da obezbedimo državu koja nas ne izgladnjuje, isteruje i istrebljuje

32 3

Morski Vuk

Braco i sestre, imam neku suludu teoriju u koju pocinjem sve vise da verujem, da sve ovo sto nam se desava kroji neko iz naseg susedstva. Strane tajne sluzbe vrsljaju po nasoj Srbiji kako im se hoce, vlada naravno dopusta jer su dobro placeni da cute i zmure dok nam drugi sudbinu kroje. Sva preduzeca koja donose novac u budzet Srbije su upropascena ili se upropascuju i sve to deluje neverovatno. Naravno, svi nasi susedi imaju koristi od toga, jer sto vise oslabe Srbiju, laske ce je rasparcati i svako uzeti svoje. Madjari Backu, Rumuni Banat i istok, Hrvati Srem, Bugari jugo-istok, Albanci jug itd. Mislite o tome...

33 7

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo