Američki školarci protestuju, traže reformu Zakona o oružju

Američki školarci protestuju, traže reformu Zakona o oružju Izvor: Reuters/Joe Skipper

Hiljade američkih đaka izašlo je iz učionica tokom prepodneva da bi protestovali zbog nedovoljne akcije Kongresa da suzbije oružano nasilje u američkim školama i ujedno odajući poštu ubijenima u masovnoj pucnjavi u srednjoj školi na Floridi pre tačno mesec dana.

Protesti su trajali 17 minuta, jedan minut za svakog od 14 učenika i troje odrasih ubijenih na Dan zaljubljenih kada je problematični napadač (19) otvorio vatru u srednjoj školi Mardžori Stounmen Daglas, preneo je Glas Amerike.

U samoj školi, stotine učenika izašle su na školski fudbalski teren zahtevajući strože zakone o oružju i odajući počast svojim ubijenim drugovima i nastavnicima.

Organizatori kažu da oko 3.000 škola učestvuje u protestu širom zemlje dok se druge demonstracije odvijaju ispred Bele kuće i Kongresa u Vašingtonu.

Neki lokalni školski zvaničnici podržali su proteste, dok su drugi rekli da će učenici dobiti neopravdane izostanke ako su napustili nastavu bez dozvole.

U nekim zajednicama, roditelji su se pridružli svojoj deci u pozivima na striktniju kontrolu oružja u SAD gde Ustav štiti vlasništvo nad oružjem, a Kongres odavno blokira predloge da se ojačaju zakoni o kupovini oružja.

Omladinski ogranak organizacije "Marš žena" koja je prošle godine organizovala masovni protest u Vašingtonu dan posle inauguracije predsednika Trampa, navodi da se protestima Kongres poziva da učini više nego da šalje tvitove saučešća i pozive na molitvu u odgovoru na "nasilje koje muči naše škole i ulice".

"Učenici i nastavno osoblje imaju pravo da predaju i uče u okruženju gde neće brinuti da li će ih neko pokositi metkom u njihovoj učionici ili na putu iz škole", navode organizatori.

"Nismo bezbedni u školama. Nismo bezbedni u gradovima i manjim mestima. Kongres mora da preuzme smislenu akciju da bi nas zaštitio i uveo federalnu reformu zakona o oružju", navodi ta grupa.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Jocagomboca

Podrska za ovu decu!!!! Kada bih imala samo jednu zelju, bila bi da ovog momenta nestane svo naouruzanje sa planete, ma neeee, da vise ni jedno zivo bice ne oduzme zivot drugom zivom bicu! Toliko je previse svega, zla, mrznje, oruzja, bolesti....urusicemo se! Civilizacijski!!!

16 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo