Počela izgradnja muzeja Džordža Lukasa u Los Anđelesu

Počela izgradnja muzeja Džordža Lukasa u Los Anđelesu Izvor: Reuters/James Lawler Duggan
(arhiva)

Tvorac filmskog serijala "Ratovi zvezda" Džordž Lukas posetio je "galaksiju" u centru Los Anđelesa kako bi označio početak radova na izgradnji njegovog Muzeja pripovedačke umetnosti Lukas, vrednog 1,5 milijardi dolara.

Ustanova čije je otvaranje zakazano za 2021. godinu nije viđena da bude samo uspomena na "Ratove zvezda", već muzej u kojem će biti predstavljeni svi oblici vizuelnog pripovedanja, od slika i crteža do humorističkih stripova i filmova, navodi AP.

Među filmovima će biti i futurističko remek-delo "Metropolis" iz 1927. godine, čuveni "Građanin Kejn" Orsona Velsa iz 1941. godine, do serijala "Indijana Džons" na kojem je Lukas sarađivao sa režiserom Stivenom Spilbergom.

Snazi "Sile" u Muzeju doprineće prvi svetlosni mač Luka Skajvokera i šlem Darta Vejdera.

Kada je Gradsko veće prošle godine odobrilo projekat sa 14 glasova prema nula, Lukas je naveo da njegov Muzej nije besmislen projekt koji treba da pokupi aplauze.

Muzejska kolekcija će uključiti i slike Normana Rokvela, Edgara Dege i Pjer-Ogist Renoara, humorističke stripove Čarlsa Šulca, tvorca "Kikirikija", i alternativnog umetnika Roberta Kramba, kao i animacije iz filmova kao što je "Ko je smestio zeki Rodžeru" i specijalne efekte iz filmova poput "E.T.".

Izgradnju Muzeja i njegovu opremu u celosti finansira Lukas, njegova žena i njihova fondacija, a zvaničnici Los Anđelesa navode da je to najveći javni poklon uručen njihovom gradu.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dunster

I ko d nas će. Muzej Lukasa Ace.

24 1

Miloš

super komentar.

5 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo