Albanski službeni jezik u Makedoniji, sukobi u Sobranju

Albanski službeni jezik u Makedoniji, sukobi u Sobranju Izvor: REUTERS/Maja Zlatevska

Poslanik VMRO DPMNE i bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski danas je nasrnuo na predsednika Sobranja Talata Džaferija kada je pokušao da stavi na glasanje Zakon o jezicima uprkos protivljenju te opozicione partije.

Kada je Džeferi nameravao da ponovno stavi na glasanje Zakon o upotrebi jezika, poslanici VMRO DPMNE su izašli pred mesto gde sedi predsednik parlamenta, te je Gruevski da bi sprečio Džaferija da vodi sednicu počeo da udara po zvoncetu i da mu rastura dokumente, i prosuo čašu vode u pravcu Džaferija.

Pošto Džaferi nije prihvatio zahtev VMRO DPMNE i zakon vrati na raspravu, Gruevski se popeo iza mesta gde sedi predsednik, stao mu iza leđa i isključio mikrofon.

Kada Džaferi je prekinuo sednicu na 15 minuta i krenuo da izađe, Gruevski mu je preprečio put i uneo mu se u lice, te je intervenisalo obezbeđenje, razdvojivši ih.

Najveća opoziciona partija VMRO DPMNE se protivi ponovnom glasanju za zakon kojim se proširuje upotreba albanskog jezika u obliku u kojem ga je usvojila vladajuća većina. Taj zakon je predsednik Makedonije Đorđe Ivanov 17. januara odbio da potpiše, osporavajući ustavnost, a poslanici VMRO DPMNE su potom podneli više od 35.000 amadmana.

Posle petnaestominutne pauze, poslanička većina je sa 64 glasa po drugi put izglasala Zakon o jezicima, uz protivljenje poslanika VMRO DPMNE koji su ponovo opkolili predsednika parlamenta. Opoziciona partija je optužila vladajuću većinu da donosi zakon na silu, kršeći Poslovnik Sobranja.

Dok je Džaferi tražio da se glasanje ponovi dizanjem ruke i opet prebroji, Gruevski ga je vukao za ruku, ali bez efekta.

VMRO DPMNE najavio krivičnu prijavu protiv Džaferija

Opozicioni VMRO DPMNE optužio je predsednika Sobranja Talata Džaferija za flagrantno kršenje Ustava i zakona i najavio da će protiv njega podneti krivičnu prijavu. Predsdednik VMRO Hristijan Mickoski je na vanrednoj konferneciji za novinare rekao da će najveća opoziciona stranka podneti inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti Zakona o jezicima. 

"Ovaj haos neće trajati večno, zločinci će odgovarati za svoja zlodela kad tad", rekao je Mickoski, ističući da VMRO "ostaje na bedemu državnih interesa".

Izvor: YouTube/NOVATV MK

Komentara 75

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Pravda_1

Gruevski je trebalo da prozovie Zaeva.Džaferi samo koristi što im je Zaev omogućio.

0 1

Aleksandra

Cestitam Makedoncima i Albancima u Makedoniji na ispravnoj i pametnoj odluci. Moraju da ucinu sve da zive u slozi i miru i zajednicki napreduju ka EU. Ukoliko i Albanci i Makedonci imaju podjednaka prava u Makedoniji, EU nece imati nikada razumevanje za bilo kakve secesionisticke teznje Albanaca (kao sto nemaju ni za Katalonce), a i medju Albancima bi one trebalo da budu manje, ukoliko im je u Makedoniji dobro. A bice im jos bolje, jer ce ubrzanim tempom krenuti ka EU. A mi ako nastavimo dalje ovako, gledacemo im uskoro u ledja.

10 7

Miki

Dobro napisano , i kamo srece da svi ovo procitaju i da to stave ukoriscenje svi narodi Balkana.. u Sbiji,Hrvatskoj,CG,Bosni, Vojvodini,Rumuniji i svim zemljama gdje zuvu i ima vise od jednog naroda i gdje zivi puno naroda.

0 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo