Jovanović: Manji pritisak SAD-a, prilika za pregovarače

Jovanović: Manji pritisak SAD-a, prilika za pregovarače Izvor: N1

Politika SAD prema Balkanu ima kontinuitet od 1995 i ne vidim oscijalcije, rekao bih da je intenzitet pritiska na Srbiju manji i ostavlja više prostora lokalnim pregovaračima da isposluju povoljna rešenja, smatra Nikola Jovanović, programski direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj.

Jovanović kaže da u momentima kada se zatežu odnosi s Rusijom i Kinom, detektuje manji interes za SAD za Balkan,zbog čega smatra da pregovarači imaju više manevrskog prostora.

"Ako smo mi briselskim sporazumom napravili dosta koncesija samo da bismo dobili ZSO, a onda je nismo dobili i nastavljamo da ispunjavano ono što nam ne ide u prilog – da li nam je pregovaračka pozicija bila dobra. Ja ne vidim naše rezultate", rekao je Jovanović.

Pedsednik organizacije East west bridge Jovan Kovačić kaže da će se vrlo brzoi znati efekti posete Vesa Mičela Beogradu i dodaje da postoji pritsak SAD da zaživi sporazum o ZSO, što je Mičel istakao i u Prištini. Smatra da ciljevi posete možda i nisu sasvim ispunjeni jer je Reks Tilerson smenjen dok je Mičel na putovanju, kao i da "nije stavio na sto sve što je imao u džepu".

 "Mi se nalazimo na trusnom području i na nama je veliki pritisak, ali mi nismo toliko bitni, svrstavanje Srbije uz jednu stranu ne bi mnogo pomoglo toj strani. Balkan je plodno tlo za sukobe sila i ako budu rasle tenzije Zapada i Rusije ovde će bti problema, ovde imate uticaj bar šest bliskoistočnih zemalja, nije lako izaći iz ovoga. Ja sam pisao da Vašington spava dok Rusija ulazi na ovaj prostor. Sada su se probudili, Mičelova poseta je trebalo da pokaže više nego što jeste. On je mogao više da predlaže i stavi na sto", kaže Kovačić.

Jovanović dodaje da Mičelu možda nisu vezane ruke, jer mu je ovo prva poseta i upoznaje se s glavnim akterima.

"Mi smo na trusnom regionu koji zahteva suptilnu aktivnost i pregovore. Moramo biti majstori pregovora, ne može se dešavati da naš predstavnik tvrdi da vodimo sa 5:0, a onda se žali da ZSO nije napravljena. Šalju se amaterske i kontradiktorne poruke, ne možemo tako dobiti ustupke od najveće svetske sile. Jesmo ključni, to nam daje specifičnu težinu da i u gotovo nemogućoj situaciji odložimo nepovoljna rešenja, ali ne koristimo prostore za manevar, loše pregovaramo od 2013", navodi Jovanović

On kaže i da neće nestati prilika da se razgovara sa SAD, pošto, kaže, neće nestati prisustvo SAD sa Balkana.

"Imamo priliku da radiimo sa SAD, u ovom trenutku imamo prostor koji zavisi od veština. Poseta se desila deset dana nakon što je Srbija stavljena na listu zemalja u kojima se pere novac, siguran sam da je i taj problem bio da dnevnom redu", kaže Jovanović.

Jovan Kovačić Izvor: N1

Govoreći o spoljnoj politici Srbije, Kovačić je rekao da treba pustiti sile da same reše probleme, a da "Srbija treba da bude mudra i nađe svoju nišu".

"Najpametnije je da se nastavi s politikom i da se pružaju ruke regionu i svetu. Postajemo interesantni i za Kinu, prolaziće iz Srbije ka EU mnogo toga iz Kine. Da ne pričamo o migrantskim rutama. EU je sveti gral, nateraće nas da napravimo ključne reforme u društvu, treba nam za to mnogo napora. Imamo ozbiljan posao koji može da bude motivisan ulaskom u EU, a da pustimo da se Rusija ili SAD dovedu do konflikta ili da se smire", navodi Kovačić.

Komentarišući susret koji je Ves Mičel imao sa opozicijom, Jovanović je rekao da je stav Narodne stranke da se nastavi dijalog s Prištinom, ali ne po cenu izdavanja interesa.

"Percepcija u svetu nije dobra, ne samo zbog crne liste, već zarto što se u američkoj štampi pojavljuju tekstovi o pogubnom uticaju stabilokratije. Predsednik se viđa kao faktor nestabilnosti, i da stabilokratija uništava potencijal. Neverovatan je slučaj da ispunite sve, a da ne dobijete ZSO. Mi smo za dijalog ali ne na ovaj način, tražili smo podršku za kompromisno rešenje. Očigledno je vladajuća garnitura dala neka obećanja, nisam siguran da su bila u interesu Srbije", rekao je Jovanović.

Izvor: N1

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mile

Sve u svemu, najgore ce proci vucic...a i zasluzio je.

2 0

Dxb

N1 bi morao da smanji svoju dozu pristrasnosti I ocigledne naklonjenosti opoziciji. U naslovu clanka potencirate stav Gdn. Jovanovica iz Narodne stranke, stranke Gdn. Jeremica. Medjutim Gdn. Kovacic je neuporedivo strucniji I kompetetniji, kada je u pitanju ova tema. A on ipak nije u naslovu. Toliko o vasem novinarstvu.

73 13

ST

Toliko i o vasem botovanju...

3 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo