Putin na Krimu: Povratak istorijske pravde

Putin na Krimu: Povratak istorijske pravde Izvor: YURI KADOBNOV / AFP

Ruski predsednik Vladimir Putin pozdravio je danas u Sevastopolju povratak "istorijske pravde", nekoliko dana pred obeležavanje četvrte godišnjice od pripajanja crnomorskog poluostrva Krim Rusiji.

"Vašom odlukom je vraćena istorijska pravda koja je prekinuta tokom sovjetske ere", rekao je Putin na skupu svojih pristalica u Sevastopolju.

Za vreme Sovjetskog saveza, ruska oblast Krim je administrativno predata Ukrajini.

U nedelju, na godišnjicu pripajanja Krima, biće održani i predsednički izbori u Rusiji na kojima Putin očekuje da bude ponovo izabran.

Putin je nedavno isključio svaku mogućnost povratka Krima Ukrajini, a zbog tog pripajanja su zapadne zemlje Rusiji uvele sankcije.

Putin je prethodno obišao novi most koji spaja Krim i Rusiju, a javnost ovaj potez ocenjuje kao podsećanje birača na aneksiju Krima pred predsedničke izbore.

Vladimir Putin, most, Krim Izvor: Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via Reuters

Aneksija Krima iz 2014. je izazvala međunarodne osude i sankcije, ali mnogi građani Rusije smatraju tu teritoriju ruskom i istorijskom za tu zemlju.

Most koji spaja Krim sa ostatkom zemlje dugačak je 19 kilometara, a mnogi su ga imenovali kao "Putinov most" i ocenjuju ga kao demonstraciju moći ruskog predsednika, prenosi Reuters.

Tagovi: Vladimir Putin , most , Krim , Rusija

Komentara 38

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Neocortex

Čujem, stanovnici Krima već peti ustanak dižu jer ih je Rusija napala i ilegalno se sastaju da pevaju pesme o ukrajinskoj domovini.

7 12

Vojvodina

Putin je spas za čovečanstvo.Najveći političar u zadnjih 500god.Živeo Putin!

24 14

Haha

Ne znam da li ste svesni da deo građana uzima mađarski pasoš, odnosno državljanstvo? Šta mislite, koji je interes Mađarske? Da li ćete jednog dana isto ovako komentarisati?

19 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo