Vučić u Zrenjaninu: Rešite pitanje vode, pa se bavite imenom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Zrenjaninu da je odluka o promeni imena tog grada na građanima.

Izvor: N1

"Nisam se tim bavio. Ima mnogo važnijih problema u ovom trenutku koje treba rešavati. Rešite prvo pitanje vode i grejanja, a nakon toga bavite se imenom", rekao je Vučić novinarima upitan šta misli o promeni imena Zrenjanina u Petrovgrad.

Vučić je rekao da građani treba da odluče da li će Zrenjanin promeniti ime, dodavši da mu se čini da je za promenu imena i gradonačelnik Čedomir Janjić.

Grad Zrenjanin prosledio je prošlog meseca Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave inicijativu za promenu naziva u Petrovgrad. Janjić je tada rekao da očekuju odgovor ministarstva, kako bi utvrdili procedure za promenu imena.

"Očekujemo odgovor, očekujemo da vidimo koje su to procedure, ne žurimo s tim. Možda jeste ova 2018. godina kada se navršava i 100 godina od oslobođenja našeg grada i sjedinjenja sa maticom Srbijom, baš ta godina kada treba da vratimo to ime našem gradu", rekao je Janjić.

Zrenjanin nosi ime po narodnom heroju i organizatoru narodnog ustanka u Vojvodini Žarku Zrenjaninu.

Građani Zrenjanina su se po ovom pitanju već jednom izjašnjavali na referendumu održanom 1992. godine, kada je većina građana odlučila da se zadrži stari naziv.

Bolje za opoziciju da ne bude vanrednih izbora

Vučić je rekao da je bolje za opoziciju da ne bude vanrednih parlamentarnih izbora.

"Redovni parlamentarni izbori su 2020. godine, a predsednički 2022. i tada će još jednom biti i beogradski izbori, a oni će biti poraženi i tada i to ubedljivo, učestvovao ja ili bilo ko drugi", kazao je Vučić u Zrenjaninu.

On je rekao da opozicija na sledećim parlametarinim izborima neće uspeti zajedno da sakupi 20 odsto.

"Nema potrebe da se rukovodimo partijskim interesima, a oni su se i na izborima u Beogradu kandidovali zbog kase. Oni ne znaju rezultate izbora u drugim opštinama jer to nije Srbija za njih, samo Beograd jer tu ima para", kazao je Vučić.

Komentara 92

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Lenka

Nazivati fašistima i ultra-nacionalistima nas, koji se zalažemo za povratak imena Petrovgrad, je samo dokaz da oni koji to govore ne znaju istoriju. Nema naša želja nikakve veze sa fašizmom ili sa bilo kakvom vrstom nasilja – jednostavno smatramo da je jedan kralj kakav je bio kralj Petar I daleko dostojniji da se grad zove po njemu, a ne po nekom komunisti, učitelju, po kome je grad nazvan bez volje naroda. Pa zar ćemo biti jedini grad u Srbiji kome nije vraćeno predratno ime?

3 4

Emil

@Lenka Poštovana, možda ste u pravu. Možda je fašizam preterana kvalifikacija; mislim da je pogodnija - revizionisti. Ali, ono što je sasvim sigurno, ova inicijativa za povratak imena Petrovgrad je izrežirana radi zamajavanja naroda i skretanja pažnje građanima sa životno važnih problema u ZRENJANINU.

0 0

Milan

Treba sačekati oslobodioca pa dati po njemu ime. To je tradicIja I ne treba je menjati.

3 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo