Južnokorejci grade fabriku bakarnih žica u Zrenjaninu

Južnokorejci grade fabriku bakarnih žica u Zrenjaninu Izvor: Tanjug/Jaroslav Pap

U Zrenjaninu je postavljen kamen-temeljac zgrade pogona južnokorejske kompanije "Eseks Jurop" za proizvodnju emajliranih bakarnih žica, u šta će biti investirano 30 miliona evra, a zaposleno 160 ljudi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je na svečanosti da će prosečna neto plata biti 90.000, a za radnike 67.400 dinara.

Vučić je dodao da je država "pomogla investiciju" sa 1,6 miliona evra, a da će pogon imati 16.000 kvadratnih metara.

"Neka ovo ne bude kraj vašea ulaganja u Srbiju. Nadam se da cu uspeti u tome. Naši radnici su dobri, radnici Zrenjanci su vredni ljudi", kazao je Vučić i dodao da će "država će pomagati".

Ocenio je da je Banat "zaostao" za Sremom i Bačkom, a "dramatično" za Beogradom i da se to mora zaustaviti.

Vučić je najavio izgradnju "brzih puteva" Zrenjanin-Novi Sad od 50 kilometara, i Zrenjanin-Beograd od 56 kilometara.

Kazao je da će je država odlučila da uloži 200 miliona evra u izgradnju ta dva puta u Banatu, bez obzira na to kako će teći najavljena izgradnja puta od Beograda do Temišvara, u Rumuniji.

"Eseks Evropa" proizvodi žicu za transformatore, elektro-motore i generatore. To je deo "Superior Eseksa" sa sedištem u Atlanti (SAD), a ta firma je deo južnokorejske Grupe LS, koja proizvodi elektro materijal i elektroniku i ima godišnji promet od 19 milijardi dolara.

Fabrike te kompanije su na tri kontinenta - u SAD, Kanadi, Meksiku, Kini, Maleziji, Nemačkoj, Italiji, Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Komentara 38

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Predrag

A voda za piće!!!!???

4 0

pprvi dan skole u Svedskoj

Al' ce da skoci proizvodnja pelena?

5 0

NS

Kakvi su ovo kriterijumi za plate? Ko odredjuje visinu plate? Po visini plate rekla bih da ce zicu valjati visoko obrazovani gradjani...

9 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo