BNV će tužiti Ministarstvo prosvete zbog udžbenika

BNV će tužiti Ministarstvo prosvete zbog udžbenika Izvor: N1

Potpredsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Esad Džudžo izjavio je da se taj manjinski organ priprema da podnese tužbu protiv Ministarstva prosvete Srbije i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja zbog "nezakonitog ponašanja i arbitriranja u procesu odobravanja udžbenika na bosanskom jeziku".

Džudžo je na konferenciji za novinare rekao da je trenutno u upotrebi 241 udžbenik i da nedostaje još 11, zbog toga što su sporni termini "Sandžak" i "bosančica".

"Termin 'Sandžak' i 'bosančica' (jezik) je u nekim udžbenicima već prihvaćen, ali za preostale još uvek nije. Mi ćemo na tome i dalje insistirati", rekao je Džudžo.

On je dodao i da će Veće, preko nedavno formiranog Bošnjačkog prosvetnog saveta, tražiti da se na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru uvedu novi studijski departmani na bosanskom jeziku.

"Imamo ispunjene sve zakonske uslove i insistiramo na otvaranju posebnog departmana na bosanskom jeziku, sa pet studijskih programa, za istoriju, muzičku kulturu, likovnu kulturu i vaspitače u nastavi", izjavio je Džudžo.

Prema njegovim rečima, nastava na bosanskom je zaokružena do nivoa visokog obrazovanja, pošto u Sandžaku nastavu na tom jeziku trenutno pohađa 15.536 učenika, svrstanih u 676 odeljenja.

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

NemladiNelep

Za ove što viču kako se maternji jezik uči u maternoj državi, predlažem da to kažu Srbima u Hrvatskoj, Kosovu i Crnoj Gori. A još je veći problem hegemonsko ponašanje vaskolilog Srblja koje misli da to što je neko u nekom trenutku ozvaničio govor naroda na ovom području i nazvao ga srpskim, sad oni imaju pravo da govore drugim narodima u regionu kako da zovu svoj jezik. Plus, termin Sandžak, iako veoma ustaljen, nije pravno prihvaćen iz političkih razloga, netrpeljivosti i zlonamermosti, strahu prema Bošnjacima i muslimanima, te je taj argument sasvim besmislen, i samo potvrđuje diskriminaciju.

7 3

Nikolina

A koja ti to prava Samire u Srbiji nemaš? Vaša su deca dobijala besplatne udžbenike dok smo mi našoj deci morali da platimo. Ako vam je toliko loše ovde selite se u Nemačku koju pominješ ili gde god je bolje. Možda ćemo mi tada biti u situaciji da naša deca dobiju besplatne udžbenike.

8 3

Rajko

Ko misli da su mu ugrožena prava u Srbiji neka slobodno ide u Bosnu.

10 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo