Izetbegović: Minimizira se agresija na BiH

Izetbegović: Minimizira se agresija na BiH Izvor: N1
(arhiva)

Tvrditi da i na našoj strani nije bilo zločina ne bi bilo fer i to nije istina, ali to su bili pojedinačni incidenti koji su sistematski zaustavljeni i sankcionisani, rekao je član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i poručio da su na sceni pokušaji minimiziranja agresije na BiH i karaktera rata, ali da to neće dozvoliti.

Izetbegović je na okruglom stolu "Agresija na istinu o odbrani Republike Bosne i Hercegovine" u Sarajevu, rekao da se za istinu moraju boriti svi i da se ne može dozvoliti minimiziranje uloge Armije BiH i, kako je rekao, agresije koja je izvršena na nezavisnu BiH.

"Bitno je da prepoznamo fizionomiju problema koji je prisutan. Imamo realne udružene zločinačke poduhvate protiv BiH. To su nacionalistički i šovinistički poduhvati. Imamo i virtuelni pokušaj minimiziranja agresije koji je stavljen na teret braniocima ove zemlje, kroz intenzivna suđenja generalima", rekao je on.

Prema njegovim rečima, "svakom napadu prvo strada istina, stvara se prepreka kako bi se druga strana stigmatizivola, saoptužila, izjednačila s drugom stranom - imamo relativiziranje istine. Važno nam je sačuvati kapital koji smo izneli iz rata. Mi smo moralni pobednici. Moramo sačuvati istinu o ratu u BiH, o agresiji", poručio je Izetbegović.

"Tvrditi da i na našoj strani nije bilo zločina ne bi bilo fer i to nije istina, ali to su bili pojedinačni incidenti koji su sistematski zaustavljeni i sankcionisani. Mi smo imali ovde u Sarajevu jedan obračun, u izgladnelom Sarajevu s pobunjenim komandantima za čije se brigade govorilo da odvode Srbe na streljanje. Mi smo to zaustavili", istakao je Izetbgović.

"Zatim je ta akcija 'Trebević' nastavljena širom BiH i uvela je red u redove Armije BiH. To je suštinska razlika i mi to moramo sačuvati. Mi moramo stati iza naših branilaca, politički, ekspertno i finansijski", zaključio je Izetbegović.

Komentara 26

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Stipan Franciskovic

Apsolutno se minimalizira isto kao i agresija na Hrvatsku, i zlocini nad pripadnicima manjinskih naroda u Srbiji tjekom 90ih godina, od ubojstava po Sandzaku do etnickog ciscenja Hrvata iz Vojvodine i ubojstava po hrvatskim selima u vojvodjanskom djelu Srijema.

1 1

RS

A ko je poklao onu decu u bratuncu na zimu 92 ?

2 1

Ironmen

Kako kaže ona stara izreka, "kakav narod takav i vodja" Pa braćo kad su nam ovaj i Vučić i Dodik vodje vi vidite kakvi smo mi to ljudi. Dosta nacionalizma. Rešite jednom za svagda koja je to verzija istorije ispravna da se deca sutra ne bi opet klala i pustite ljude da žive na miru.

3 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo