Prvih 40 zastupnika pred Specijalnim sudom na Kosovu

Prvih 40 zastupnika pred Specijalnim sudom na Kosovu Izvor: Freeimages/creationc

Imenik prvih advokata koji su stekli pravo da zastupaju osumnjičene i optužene u slučajevima pred Specijalnim sudom za ratne zločine na Kosovu, tj. pred Specijalizovanim većima Kosova, objavljen je danas.

Kako su saopštila Specijalizovana veća Kosova, objavljena su imena 40 advokata kojima je odobren upis u Imenike branilaca i zastupnika i koji su time stekli pravo postupanja pred Specijalizovanim većima Kosova u svojstvu branilaca osumnjičenih i optuženih, te zastupnika grupe žrtava i svih ostalih lica koja imaju pravo na pravno zastupanje. 

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova, sudija Ekaterina Trendafilova je tim povodom izjavila da je izbor upisanih bio "rigorozan".

"Čestitam svim braniocima i zastupnicima koji su do sada upisani u Imenike branilaca i zastupnika. Rigorozni uslovi za upis u Imenike branilaca i zastupnika obezbeđuju efikasno i profesionalno pravno zastupanje optuženih i žrtava pred Specijalizovanim većima Kosova, što će dodatno doprineti integritetu pravosudne delatnosti Specijalizovanih veća", izjavila je Trendafilova.

Kako se navodi u saopštenju veća, služba odbrane i služba za učešće žrtava su primile brojne prijave od novembra 2017. godine.

Pregled prijava i postupak upisa u Imenike sprovodi se sistematski, jednako za sve kandidate, u skladu sa Direktivom o braniocima i zastupnicima, kao i uslovima za upis iznetim u tom dokumentu, dodaje se.

Imena svih branilaca/zastupnika koji su dosad upisani u Imenike navedena su u tabeli dostupnoj na internet stranici Specijalizovanih veća Kosova.

Imenici branilaca i zastupnika biće redovno ažurirani i novim kandidatima će se odobravati upis u Imenike kako teče pregled prijava, rečeno je u veću.

Postupak za podnošenje prijava je i dalje otvoren. Podrobnije informacije o upisu u Imenike mogu se naći u Uputstvu za podnosioce prijava.

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo