Antić s ministrom energetike RS o gasu i hidroelektranama

Antić s ministrom energetike RS o gasu i hidroelektranama Izvor: Tanjug / Printscreen

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić razgovarao je u Beogradu s ministrom energetike i industrije Republike Srpske (RS) Petrom Đokićem o unapređenju saradnje u oblasti energetike, snabdevanju gasom i izgradnji zajedničkih hidroelektrana na Drini.

Antić je posle sastanka sa novinarima rekao da RS ima ambiciozne planove za širenje gasne mreže na njenoj teritoriji i snadebanje gasom preko Srbije.

"Republika Srpska sada iz Srbije godišnje povlači 70 miliona kubika gasa a u planu je širenje gasne mreže i povećanje potreba za gasom na 600 do 800 milion kubnih metara godišnje", rekao je Antić.

Đokić je kazao da očekuje da Vlada Srbije verifikuje sporazum o saradnji u oblasti energetike između Srbije i RS, posle čega bi bio potpisan ugovor između Srbijagasa i Gas Prometa-Pale kojim će se regulisati pitanje imovine srpske firme na teritoriji RS.

"Ugovorom bi se utvrdilo vlasništvo nad infrastrukturom Srbijagasa koja je izgrađena u vreme bivše Jugoslavije na teritoriji RS, a koju više od 20 godina održava Gas Promet", rekao je Đokić.

Dodao je da je RS spremna i za zajednička ulaganja u gradnju hidroelektrana na Drini.

Na sastanku resornih ministara dogovoreno je da se sastanu regulatorna tela za energetiku Srbije i RS kako bi razgovarali o naknadama za promet gasa i drugim otvorenim pitanjima.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Miki

A o kojoj su to drzavi pravili planove? Ni jednom nije spomenuto pa me ovo podseca kada stranci razgovaraju o Kosovu ne spominjuci Srbiju.

2 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo