Pejčinović Burić: Dijalog Beograda i Prištine bio nepotreban

Pejčinović Burić: Dijalog Beograda i Prištine bio nepotreban Izvor: Marko Lukunic/PIXSELL

Potpredsednica Vlade Hrvatske i ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić izjavila je u Prištini da dijalog između Kosova i Srbije nije bio potreban "ali da pošto postoji, dve strane treba da postignu sporazum".

Ona je na konferenciji za medije sa prvim zamenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Kosova, Bedžetom Pacolijem rekla da je stav Evropske unije oko dijaloga između Kosova i Srbije od izuzetnog značaja.

"Prvo, jedina mogućnost je da se nastavi dijalog i da se reši. Na kraju treba postići pravno ostvarljivi sporazum. Ovaj dijalog se uopšte nije trebao dogoditi, ali pošto postoji onda između dve strane treba da se postigne sporazum", kazala je Pejčinović Burić.

Hrvatska, kako je rekla, želi da Kosovo što pre postane član Interpola i Uneska.

Kako je prenela je agencija Hina, Pejčinović Burić je izjavila da je Hrvatska prijatelj Kosova a, dodala je, "prijatelji su potrebni u svim granama, posebno kada se gradi država i njen međunarodni status".

"Podržavamo Kosovo u svim multilateralnim organizacijama kojima iz poznatih razloga nije pristupilo, pre svega u Interpol i Unesko", rekla je Pejčinović Burić.

"Zalažemo se da Kosovo tim organizacijama pristupi što pre. Puna participacija u međunarodnim političkim forumima ojačaće Kosovo kao državu i omogućiti da preuzme sve funkcije savremene države", dodala je.

Ona je rekla i da će Hrvatska kao najmlađa članica EU i dalje lobirati za evropsku perspektivu Kosova, uključujući ukidanje viza za građane Kosova.

"Fizička ograničenja koja dolaze zbog viznog režima onemogućavaju mlade i privrednike da ostvare svoje i potencijale Kosova", dodala je Pejčinović Burić.

Pacola: Hrvatska pomaže Kosovu

Pacoli je rekao da se s visokom hrvatskom zvanićnicom razgovaralo o problemima koji interesuje obe zemlje.

"Hrvatska pomaže Kosovu u svim regionalnim i evropskim pitanjima. Razgovarali smo o bilateralnoj i regionalnoj ekonomskoj saradnji. Mi smatramo opravdanim da na Kosovo dođe još više preduzetnika iz Hrvatske i da je Kosovo otvoreno za partnere iz Hrvatske, jer oni mogu da pruže mnogo Kosovu", kazao je Pacoli.

Odgovarajući na pitanje o demarkaciji granične linije između Kosova i Crne Gore, Pacoli je rekao da je ubeđen da će on biti usvojen na Skupštini Kosova.

"Mnogo sam se nadao da će se to juče dogoditi, ali se to nije dogodilo. Nadam se i hoću da verujem da je svaki trenutak za to dobar, jer se radi o značajnom dokumentu za građane Kosova", kazao je Pacoli.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Montenegrin

Cudno kako su neki ministri inostranih poslova ograniceni i nestrucni. Pa zar ova zena nepoznaje medjunarodno javno pravo .Da li ona zna sta je Savet bezbednosti i sta predstavljaju Rezolucije tog organa UN. Mrznja i neznanje su konstante u ministarstvima R Hrvatske. Kakva je to selekcija kadrova da li po znanju ili sto vecoj mrznji prema drugim narodima.

5 6

mudrac

Mnogi zaboravljaju da na Kosovu, osim Srba, žive isto tako neki mali ljudi koji se bore za svoj život, za porodicu, za standard. Ne zanima ih politika, kao i većinu nas. Posmatrajmo stvari malo i na taj način. Političari se svađaju, huškaju nas jedne na druge ( Nažalost, glupi smo pa se palimo ), a koristi ima samo mafija i političari. I naš i njihov mali čovek strada

18 7

Misko

Stara ljubav zabirava nema.Samo vam fale Slovenci.Trio za razbijanje SFRJ.

17 13

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo