Vučić sa Mičelom: Spremni na kompromis, ali ne na poniženje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom da je Srbija, kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, spremna da razgovara o kompromisima i da može da prihvati kompromisno rešenje, ali da poniženje naroda i uništenje države ne može.

Izvor: N1

"Svaki kompromis je težak ali zato mora da prihvati i druga i treća strana", ocenio je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da je poznato da Srbija i SAD ne dele iste stavove kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, kao i da je zahvalan na podršci Mičela nastavku dijaloga.

"Mičel je za razliku od mnogih drugih hteo da sasluša šta srpska strana ima da kaže. Nismo saglasani po pitanju odnosa Beograda i Prištine, mnogih stvari po pitanju formiranja kosovskih bezbednosnih snaga, ali smo saglasni da nastavimo razgovore i zahvalan sam na podšrci SAD na putu Srbije ka Evropskoj uniji", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao SAD smatraju da je formiranje oružanih snaga legitimna ideja, ali da Srbija smatra da je to zasnovano na nelegalnoj odluci o nezavisnosti Kosova i da ne može da bude legitimno jer nema pravnog osnova u međunarodnom pravu.

Predsednik Srbije je istakao da ne postoji nijedan papir koji ima pravnu snagu a koji daje pravo Kosovu da formira vojsku i da "niko ne može da ga izmisli".

"Srbija se tome suprotstavlja i ja sam to nedvosmisleno rekao Mičelu", rekao je Vučić.

Kosovski problem ne može da se reši bez Amerikanaca

Istakao je da Srbija bez Amerikanaca ne može da reši kosovski problem niti druge probleme u regionu i da je "naivno i neodgovorno" misliti da se to može bez upliva američke strane.

Izrazivši zahvalnost Mičelu na spremnosti da sasluša stavove Srbije i na podršci dijaloga Beograda i Prištine, Vučić je rekao da je Beograd spreman da razovara o kompromisima.

"Možemo da prihvatimo kompromisna rešenja, ali ne možemo da prihvatimo poniženje naroda i uništenje države. Svaki kompromis je težak ali zato mora da prihvati i druga i treća strana", ocenio je predsednik Srbije.

Vučić gotovo siguran da od ZSO nema ništa

Vučić je podsetio da je Srbija ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, a da je albanska strana imala "jednu jedinu obavezu" da formira Zajednicu srpskih opština koju nije ispunila.

"Gotovo sam uveren da od tog posla nema ništa. Da su hteli to da ispune ispunili bi u prethodnih pet godina. A tih pet godina nisu mrdnuli prstom i imali su prećutnu podršku dobrog dela međunarodne zajednice za takvo ponašanje", rekao je Vučić.

Iako ne postoji saglasnost po pitanju Kosova i kosovskih bezbednosnih snaga, Vučić je rekao da su saglasni da treba nastaviti dijalog pod okriljem EU i da želi da se razlike smanjuju i saradnja unapređuje.

Mičel pozvao obe strane da ispune obaveze iz Briselskog dijaloga

ves mičel aleksandar vučić Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Američki diplomata ponovio je da SAD podržavaju dijalog Beogarda i Prištine i pozvao obe strane da sprovedu sve obaveze koje su preuzele.

"Spremni smo da saslušamo, pomognemo i budemo kreativni. Ali takođe smo oprezni kada su u pitanju jednostavni predlozi koji mogu da naprave negativan presedan u regionu ili ugroze regionalnu stabilnost", rekao je Mičel.

Vašington Srbiju vidi kao osnovu čitavog Balkana, kazao je Mičel i dodao da su SAD privržene saradnji i jačanju partnerstva sa Srbijom.

"Želimo da se vratimo na staru stazu tesne bliskosti i saradnje SAD i Srbije. I dalje verujemo da je vizija slobodne i prosperitetne Srbije u skladu i u miru sa susedima i integrisana sa Zapadom cilj svih nas, i radujem se saradnji sa predsednikom Srbije i njegovim timom na razvijanju tih ciljeva", rekao je Mičel.

Mičel je rekao da je razgovor sa predsednikom Srbije bio "otvoren i veoma dobar" i da su razgovarali o Kosovu, bezbednosti i sigurnosti regiona i ekonomskoj saradnji.

Američki diplomata ponovio je da SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine i pozvao obe strane da sprovedu sve obaveze koje su preuzele.

Mičel je rekao da se SAD zalažu za pronalaženje rešenja u dijalogu i da su spremne da slušaju i da pomognu.

Američki diplomata rekao je i da je, govoreći o vojsci Kosova u Prištini, govorio o dugoročnim planovima.

"Bilo je različitih priča u medijima u vezi sa mojim izjavama u Prištini. Ja sam govorio o dugoročnoj poziciji kada je u pitanju Kosovo. Rekao sam da se podrazumeva da Kosovo ima pravo da organizuje snage koje se bave bezbednošću... profesionalne bezbednosne snage na Kosovu su multietnička snaga i nisu pretnja Srbima", rekao je Mičel.

On je naglasio da je važno da Kosovo ima mogućnost da trasformiše bezbednosne snage, ali da, ukoliko bude došlo do formiranja vojnih snaga, da to mora da se uradi "na pravi način".

Mičel je kazao da SAD podržavaju to pravo Kosova ali i naglasio da je za to neophodna promena ustava.

On je rekao da to zahteva mnogo posla i da su se SAD angažovale " vrlo blisko sa ljudima u Prištini oko toga".

Vučić: Opozicija rekla da će da me ruše preko Kosova

Vučić je nešto kasnije u Zrenjaninu izjavio da su lideri opozicije Mičelu rekli da on treba da rešava kosovski problem, da bi ga "na tome srušili".

"Dvojica lidera opozicije su mi već javila šta su pričali s Mičelom danas na sastanku. A tema je bila da puste mene da rešim kosovski čvor, jer svi znamo da Kosovo mora da dobije nezavisnost. Dajte Vučiću 'vruć krompir', a onda ćemo ga na tome srušiti", kazao je Vučić.

Dodao je da svaki strani zvaničnik može da se u Srbiji sastane s kim želi, a da je "problem" s domaćom opozicijom što "mnogi od njih državu ne osećaju kao svoju, već razmišljaju kako da sednu fotelju".

Izvor: N1

Brnabić i Mičel o unapređenju odnosa Srbije i SAD

Mičel je danas razgovarao i sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, kojoj je poručio da je Srbija ključna za stabilnost regiona i izrazio podršku SAD pridruživanju Srbije Evropskoj uniji.

Mičel je preneo spremnost SAD da pomognu "postizanje dogovora u okviru Briselskog dijaloga" Srbije i Kosova, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabić je zahvalila za podršku SAD i naglasila da je "Srbija posvećena dijalogu", i da "Srbija ne želi da ostavlja zamrznute konflikte novim generacijama".

Mičel i Brnabić su se saglasili da treba dalje razvijati i unapređivati dobre i prijateljske odnose Srbije i SAD koje povezuje duga istorija.

Komentara 302

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

boki

Nece abanci sa nama pregovarati ne zto sto ne zele i dali bi oni 4 opstine na severu za nase navodno (razgranicenje)priznanje ali se ne pitaju oni jer im je neko drugi stvorio tu drzavu i tu stacionirao vojnu bazu e sa njima nazalost treba pregovarati ali smo od njih vojno porazeni pa su nam pozicije veoma lose pa smo sada i mi i albanci u vazalnom potcinjenom odnosu SAD a EU nema jedinstven stav.

2 3

LEP DOGADJAJ

Naravno, nisam VODJU slusala, nego gledala... neke gadne vesti, ovaj Micel doneo... Gledam, kako se preznojava, naslanja na onaj, omaleni plasticni sto, jasno se vidi da mu nije dobro. Hoce to tako, posto si los gospodar, a dobar sluga, onda nastupe problemi, preznojavanje i bubnja u glavi! Nesto si im obecao, valja ispuniti!!!

14 0

DOKLE BRE lazi......

Dokle ces da se butas u rad predsednika vlade,SUPa,ustavnog suda i ostalih drzavnih organa,kada ti je posao predsednika, da kao bivsi grobarski radnik sto je radio,dajes odlikovanjai razgovaras sa sefovima drzava.a znas i sam kako i ko te je postavio na mesto prvo predsednika vlade ,a i sada za predsednika,oni sada komanduju sta treba da radis u vezi saKosovom jer si to obecao da bi bio ono sto jesi.

10 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo