Hokingova nedovršena teorema - Veliki prasak bez praska

Hokingova nedovršena teorema - Veliki prasak bez praska Izvor: Reuters/ Lucas Jackson

Stiven Hoking je za života uveo velike promene u naše shvatanje svemira. Njegovo objašnjenje crnih rupa i "Hokingova radijacija" unele su novu dimenziju u shvatanje neobjašnjenih fenomena kosmosa. Hoking je malo pre smrti izneo i sasvim novo shvatanje kako je nastao svemir, odnosno šta je bilo pre Velikog praska.

Naučnici veruju da je svemir nastao pre 13,8 milijardi godina u Velikom prasku, ali postoji nekoliko teorija šta je pokrenulo taj kataklizmički događaj. Hoking je imao svoju teoriju.

Predložio je nešto što može da se prevede kao stanje "Bez granica", teoriji koju je razvijao sa fizičarem Džimom Hartlom sa Univerziteta u Kaliforniji. Ideja se zasniva na Ajnštajnovoj teoriji relativiteta, koja predlaže da prostor i vreme formiraju krivu "neprekidnosti", kao i na shvatanju kvantne gravitacije po Euklidovoj teoriji, koja ne priznaje postojanje singulariteta (stanja beskonačno velikog pritiska i toplote).

Teorija zamenjuje realno vreme sa konceptom koji se naziva "imaginarno vreme". Takvo vreme nije izmišljeno, nego se samo izgražava u imaginarnim brojevima. "Imaginarno vreme" predstavlja četvrtu dimenziju svemira.

Hoking je iskoristio planetu Zemlju da bi objasnio ovu teoremu.

"Prema Euklidovom pristupu, univerzum u imaginarnom vremenu je zakrivljena površina sa četiri dimenzije, koja podseća na površinu zemlje, ali sa dve dodatne dimenzije", naveo je Hoking.

To je zatvorena površina bez kraja, kao Zemlja, naveo je poznati naučnik.

To bi značilo da ne postoji jasna tačka u kojoj je došlo do "praska", ili stvaranje svemira. Veliki prasak ne postoji kao takav. Vreme usporava kako dolazi do Južnog pola ili singulariteta, toliko usporava da jasnog početka nema.

"Možem da zamislimo imaginarno i realno vreme kao početak na Južnom polu, kao glatku tačku gde važe obični zakoni fizike. Nema ništa južnije od Južnog pola, tako nema ništa pre Velikog praska", naveo je Hoking.

Praktično, ne možemo da opišemo događaje pre Velikog praska pošto vreme kako ga mi zamišljamo nije postojalo.

Ovo je samo jedna od predloženih teorema o nastanku svemira, koja nije potvrđena. Hoking je detaljnije objasnio svoj model u dokumentarcu o teoremi "Bez granica".

Izvor: YouTube/skydivephil

Komentara 24

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

XXX

Tesko je zamisliti da je beskrajni svemir nastao tako sto je esplodiralo nesto velicine atoma. Nekima je bliska teorija da zivimo u simulaciji.

9 18

mad mom

Univerzum je USKOCIO U POSTOJANJE (iz prve ruke od fizicara, teorijska fizika, kvantna gravitacija, kvantna kosmologija). Nema eksplozije.

10 1

Nahtigal

U svojoj prvoj knjizi, na kraju postavlja pitanje šta je uzrok velikog praska i ostavlja nedvosmisleno ideju Boga...onda već u sledećoj nagli zaokret i gomilanje teorija (nakon velikog uspeha te prve knjige) i objašnjenja, jer ispade da nije dovoljno naučan...tako nauka nudi razna objašnjenja samo pomerajući dalje u prošlost argument VOLJE da se stvori univerzum, izmišljajući teoriju struna, multiversa itd...jeste bio veliki prasak i to je dokazano, ali nauci ne odgovara logično objašnjenje, da je do praska došlo nečijom odlukom...

13 49

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo