Nemački sindikati zovu na "štrajkove upozorenja"

Nemački sindikati zovu na "štrajkove upozorenja" Izvor: Shutterstock

Nemački sindikati pozvali su na "štrajkove upozorenja" u javnom sektoru ovog meseca, nakon što su državna i lokalne vlade odbacile njihove zahteve za povećanjem zarada.

Sindikati koji predstavljaju oko 2,3 miliona radnika javnog sektora, traže povećanje zarada od šest odsto ili najmanje dodatnih 200 evra mesečno u narednih godinu dana. Međutim, poslodavci nisu izneli svoju ponudu, uprkos dve runde pregovora, saopštio je sindikat "Verdi".

Sindikat je pozvao na štrajkove upozorenja koji bi trajali po nekoliko časova "pre Uskrsa". 

"Poslodavcima je potrebno da se probude na ovaj način", rekao je Ulrih Zilberbah, šef sindikata radnika u administracija DBB.

Sindikati nisu precizirali koji sektori će učestvovati u štrajku. Niz sličnih štrajkova 2016. godine značajno je poremetio život u Nemačkoj, kada su sa radom prestale službe za odvoženje smeća, bolnice, organizacije javnog transporta i ustanove za decu predškolskog uzrasta.

Poslodavci su odbacili poslednji zahtev za povećanje zarada kao prevelik. Vođa sindikata "Verdi" Frank Bsirske rekao je da su zahtevi sindikata opravdani, imajući na umu višak u budžetu Nemačke od 36,6 milijardi evra za 2017. godinu, preneo je AFP. 

"Ekonomija cvjta. Kada, ako ne sada, mogu zaposleni u javnom sektoru da dobiju udeo u ovom pozitivnom razvoju situacije", upitao je Bsirske.

Komentara 15

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

kgb sou

Javni sektor uticao na pozitivni razvoj situacije?!! Ovaj javni sektor je svugde isti, misli da od njega sve pocinje. Privatni sektor je taj koji puni budzet, ne javni!!

3 2

Dejan

Ozbiljno društvo. Setite se štrajka Lufthanse tokom dve godine. I izborili su se.

4 0

Predrag

To što ima viška u budžetu ne znači da radnici u javnom sektoru zaslužuju toliko povećanje plata!

0 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo