Hrvatska se zalaže za brzi prijem Makedonije u EU i NATO

Hrvatska se zalaže za brzi prijem Makedonije u EU i NATO Izvor: Robert Anic/PIXSELL

Hrvatska će se i dalje zalagati za brz prijem Makedonije u evroatlantske integracije, izjavila je u Skoplju ministarka spoljnih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić, posle sastanka sa svojim makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovom.

"Hrvatska ima znanja kojima može pomoći Makedoniji radi pristupanja Evropskoj uniji i NATO", rekla je Pejčinović Burić, podsetivši da je Hrvatska "najprisutnija članica" EU u Makedoniji po prenošenju iskustava, i da je ambasada Hrvatske "kontakt-tačka" NATO-a u Skoplju, prenela je agencija Hina. 

"Proces pristupanja postaje sve složeniji, a mi smo (Hrvatska) poslednji ušli u EU. Uvek je najbolje učiti od poslednjih članova jer su njihova znanja najsvežija i najprilagođenija", rekla je ministarka i naglasila da makedonska vlada ima podršku Hrvatske u pripremi reformi koje su "ključ svakog napretka na putu prema evroatlantskim integracijama". 

Hrvatska ministarka je pozdravila napore vlada u Atini i Skoplju da pregovorima reše "teško i složeno pitanje" međusobnog spora o nazivu Makedonije. 

"Zalagaćemo se da se što pre reši pitanje imena države kako bi se otvorili pregovori o pristupanju u dva saveza i da se Makedonija uključi na brz način", naglasila je Pejčinović Burić. 

Ona smatra da "Makedonija to može, da je spremna, da ima sve predispozicije da onog časa kad krene u taj proces, to ide jako brzo, a Hrvatska će tu pomoći", rekla je ministarka. 

Drugog dana njene dvodnevne posete Makedoniji sagovornici su joj premijer Zoran Zaev, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov i predsednik Sobranja Talat Džaferi.

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

ANTE BAN

Sa Makedoncima mi nikada nismo imali nesuglasice, i - nema razloga da ne pomognemo u granicama mogućnosti! Takodjer- stabilna Makedonija naš je interes prvenstveno zbog turizma, kao i stabilnost ostalog Balkana!

6 2

Dzu Bu Zee Gree

Koje Makedonije? Pa oni se vise ne zovu tako!

2 7

100

Samo nemoj oni da im pomazu..

8 18

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo