Kompanijama dodeljeni zeleni inovacioni vaučeri

Kompanijama dodeljeni zeleni inovacioni vaučeri Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Zelene inovacione vaučere Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u ukupnoj vrednosti od 150.000 evra dobilo je deset sprskih kompanija iz različitih oblasti privrede i za ta sredstva one će moći da angažuju naučnike sa različitih fakulteta i instituta, koji će im pomoći u razvoju njihovih proizvoda.

"Programom zelenih inovacionih vaučera na najbolji način se ostvaruje saradnja naučno-istaživačkih organizacija i privrede, koja rezultira razvojem novih proizvoda i usluga koji će dovesti do podizanja konkurentnosti privrede i otvaranja novih radnih mesta", rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović. 

On je, otvarajući ceremoniju dodele Zelenih inovacionih vaučera EBRD, istakao da Vlada Srbije ulaže velike napore u jačanje inovacionih kapaciteta srpske ekonomije kroz ostvarivanje bliže interakcije između nauke i privrede.

"Želimo da zajedno sa našim partnerima iz EBRD radimo na jačanju trougla razvoja koji čine obrazovanje, istraživanje i biznis. To vidimo kao osnov za razvoj ekonomije zasnovane na inovacijama i znanju", naglasio je Popović. 

On je objasnio da se uz pomoć Zelenih inovacionih vaučera malim i srednjim preduzećima pruža prilika da dobiju znanje iz naučno-istraživačkih organizacija.

"One kompanije koje nemaju sredstava da plate naučna istraživanja, kroz ovaj finansijski mehanizam dobijaju tu mogućnost", rekao je Popović i dodao da u tome interes imaju i kompanije i država. 

Zeleni inovacioni vaučeri su važan finansijski mehanizam usmeren ka razvoju "zelenih tehnologija", ali je isto tako važno da se kroz projekte EBRD podrže i druge relevantne oblasti za srpsku ekonomiju, a posebno industrija, rekao je Popović. 

Na ceremoniji dodele Zelenih inovacionih vaučera prisutnima su se obratili i ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, direktor EBRD u Srbiji Danijel Berg i direktor sektora za energetsku efikasnost i klimatske promene EBRD Teri MekKalion.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Trlan

Cek da izracunam nesto. Aha dobio sam 15000eur, moram da odbijem jedno 25 % za pdv i transakcije, ostaje 11.250 eur. Casticu rucak za dobitak, dosao sam do 11.150 eur. napravim ugovor sa fakultetom, njihove cene su visoke na bruto iznose, trebaju mi 2 coveka mesecno, to je 2x1500=3000e + provizije fakultetu izaci ce na 5000. Pa dobro , imacu za druzenje 2 meseca sa akademicima. Rezultat ne ocekujem.

1 0

Dlan

Sa takvim načinom razmišljanja i računicom, da Vam dodeli neko i mnogo veći novac ne biste mnogo uradili. Sva sreća pa nisu baš svi preduzetnici u Srbiji takvi.

1 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo