Erjavec: Podrška Kosovu za prijem u međunarodne organizacije

Erjavec: Podrška Kosovu za prijem u međunarodne organizacije Izvor: N1
Šef diplomatije Slovenije Karl Erjavec (arhiva)

Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec izjavio je u Prištini da je Kosovo postiglo veliki napredak u proteklih 10 godina državnosti i izrazio spremnost i posvećenost svoje zemlje bilateralnoj saradnji u ekonomiji, i podršci Kosovu na putu integracija, prijema u međunarodne organizacije i "predvođenja regionalnih inicijativa".

Erjavec se sastao s predsednikom Skupštine Kadrijem Veseljiem, s premijerom Ramušom Haradinajem i s ministrom spoljnih poslova Bedžetom Pacolijem.  

U saopštenju Kabineta premijera piše da "Kosovo održava dobre prijateljske odnose sa slovenačkim narodom" što treba nastaviti. 

"Premijer Haradinaj je izjavio da postoji dobra klima između Kosova i Slovenije u saradnji u mnogim oblastima", da je Slovenija jedan od najvećih investitora i da je Kosovo zainteresovano za nastavak ekonomskog partnerstva, a posebno radi poboljšanja bilansa uvoza i izvoza, kaže se u saopštenju.  

Haradinaj je zatražio nastavak podrške Slovenije na međunarodnom planu.  

"Vaša podrška pri novim priznanjima, učlanjivanju u Interpol, UNESCO, u procesima evro-atlantskih integracija je neprocenjiva za nas. Mi smo evro-atlantska zemlja. To je naš odredište", rekao je Haradinaj.  

Govoreći o transformaciji Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova, Haradinaj je kazao da osnivanje Vojske Kosova sa ustavnim mandatom, "neće izmeniti bilans bezbednosti u regionu, naprotiv, doprineće mu".  

U saopštenju kabineta predsednika kosovskog parlamenta se kaže da se na sastanku razgovaralo o odličnim odnosima Kosova i Slovenije.  

Veseli je istakao potrebu intenziviranja odnosa dveju skupština i nastavak podrške zvanične Ljubljane Kosovu i ubuduće, dok je Erjavec rekao da "podrška Slovenije Kosovu neće nedostajati", u ekonomskom sektoru, takođe i radi što uspešnije evro-integracije i prijema Kosova u međunarodne organizacije.

Komentara 29

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Boban

To je kao u vecoj metropoli kad izjavu da cuvar .

1 3

Luke

Gorenje vise ne kupujem

4 6

Ajde

ne gorenje nista sto pise ,,, made by slovenija.. niti proci kroz nju. Nego kad budu svi srbi slozni ko hrvati onda im mozemo nauditi. Al ja u to neverujem jer mi nismo nacija koja ce se ikada sloziti to je nas ponos

0 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo