Mičel u Beogradu: Srbija okosnica stabilnosti na Balkanu

Mičel u Beogradu: Srbija okosnica stabilnosti na Balkanu Izvor: TANJUG/ Ministarstvo spoljnih poslova/ Ognjen Stevanovic

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel izjavio je u Beogradu tokom razgovora sa srpskim ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem da SAD vide Srbiju kao jednu od najznačajnijih zemalja regiona i kao okosnicu stabilnosti na Balkanu.

Dačić je sa Mičelom, koji je u prvoj poseti regionu od preuzimanja funkcije, razgovarao o regionalnoj stabilnosti, evropskom putu Srbije i nastavku dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. 

Zvaničnik Stejt departmenta je rekao da SAD kontinuirano podržavaju evropski put Srbije i ostvarivanje napretka u okviru Briselskog dijaloga, navodi se u saopštenju. 

Dačić je Mičelu rekao da Srbija ceni podršku SAD i "izrazio interes da se pozitivna dinamika bilateralnih odnosa razvija i u budućnosti, naročito kada se obeležava 100 godina otkako je, u znak savezništva sa Srbijom, podignuta srpska zastava na Beloj kući", dodaje se u saopštenju.

Šef srpske diplomatije je, kako se navodi, uručio Mičelu izjavu nekadašnjeg američkog predsednika Vudroa Vilsona o Kosovu, povodom Vidovdana, pod naslovom "Slavimo Kosovo kao Dan časti", koju je Njujork tajms objavio 19. juna 1918. godine. Izjavu predsednika SAD iz vremena Prvog svetskog rata Dačić je uručio američkom zvaničniku "u cilju oživljavanja tradicionalno savezničkih veza i prijateljskih odnosa, kao i daljeg intenziviranja saradnje i međusobnog razumevanja dve zemlje". 

Vudro Vilson Izvor: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

Mičel je juče u Prištini izjavio da je došao kako bi dao podstrek razgovorima Kosova i Srbije i odbacio kao netačne navode da je doneo predlog o rešavanju problema izmedju dve zemlje.

On će se u sredu u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i sa liderima opozicije.

Komentara 35

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zaklina

Jos kada se pojaca sa Vojskom Kosova,bice to ozbiljna sila😂

2 0

Lauda

Ovo nije Mičel izjavio, već je saopštenje Ministarstva spoljnih poslova. Verujem da je 95% ljudi ovo shvatilo kao Mičelovu izjavu, a ne propagandu režima. Cilj postignut.

2 0

ANTE BAN

Mičel je potvrdio ovom izjavom da je ministar Dačić nezaobilazna faca i ličnost u ovom dijelu Evrope, pa - čak i šire! Iz tog razloga jasno je da je susret imao izvanredne rezultate i potpunu saglasnost u pitanju Kosova!

3 5

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo