Rok i dva scenarija koja je London pripremio Moskvi

Britanska premijerka Tereza Mej dala je rok Moskvi da do kraja utorka objasni zašto je nervni agens, kakav proizvodi Rusija, korišćen za trovanje bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije.

Izvor: N1/ CNN/ Reuters

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov odgovorio je da je Moskva čula ultimatum, ali da Britanija nije sledila odgovarajuće postupke za izrečene optužbe i da Moskvi nije predala dokazni materijal. 

Britanska premijerka Tereza Mej najavila je niz mera protiv Moskve, ako ne ponudi ubedljivo objašnjenje o tome kako su bivši dvostruki špijun i njegova ćerka na britanskom tlu otrovani ruskim vojnim nervnim gasom. Rok za odgovor ističe u utorak u ponoć.

Situacija je takva da smo od Rusa zatražili da pregledaju svoje zalihe Novičok i da ponude suvislo objašnjenje od kuda se taj nervni gas stvorio na ulicama Viltšira, rekao je pre toga šef britanske diplomatije Boris Džonson.

Po našim saznanjima ovo je prva upotreba bonih otrova na tlu Evrope od Drugog svetskog rata, dodao je.

London pominje dva scenarija: Ili je atentat organizovala ruska država ili je kontrola nad opasnim materijama u Rusiji tako slaba da su do njega došle kriminalne grupe.

Ali kakve mere stoje na raspolaganju Britaniji?

Proterivanje ruskih diplomata, kao što je već preduzimano 2006. posle trovanja Litvinjenka ili uvođenje viza za ruske diplomate. Te mere konstatuju britanski mediji nisu dale rezultate i optuženi za ubistvo Litvinjenka, Andrej Lugovoj, ne samo da nije uhapšen, nego je i poslanik u Dumi.

Mislim da je ova priča deo velikog plana diskreditacije Rusije, ocenjuje Lugovoj.

Britanija je za svoje optužbe dobila podršku od svojih saveznika iz EU i od SAD.

Sumnju u ovakve optužbe izrazio je i zvanični Peking. Pošto Moskva najavljuje da neće ispuniti ultimatum na potezu je Tereza Mej.

Merkel pozvala Rusiju da brzo odgovori na pitanja britanske vlade

Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra "izuzetno ozbiljnim" optužbe britanskih vlasti protiv Rusije u slučaju trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala.

"Kancelarka najoštrije osudjuje taj napad smatrajući izuzetno ozbiljnim stav britanske vlade o ruskoj odgovornosti u tom napadu", saopštila je njena pres služba.

Merkelova je pozvala Rusiju da "brzo odgovori na pitanja britanske vlade i Organizaciju za zabranu hemijskog oružja obavesti o svom programu u toj oblasti".

Nemačka kancelarka i britanska premijerka Tereza dogovorile su se u telefonskom razgovoru da će nastaviti da prate tu aferu i o tome će obavestiti druge evropske partnere.

Jelisejska palata saopštila je da je britanska premijerka obavestila francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je osudio napad i dodao da je Francuska angažovana u borbi protiv nekažnjivosti upotrebe hemijskog oružja.

Makron nije komentarisao optužbe britanske premijerke na račun Rusije.

Komentara 42

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Hasta la vista, activista!

Da nije Sadamovo oružje za masovno uništenje?

1 0

Bali

Ko se imalo raZume u ovaj dilpomatski shah moZe se reci da im rusi vracaju za otrove u Siriji a izgleda da su britanci umesani u sve to.

3 0

sasa

smejurija za mase. rusi drze 25% kapitala u sitiju.

1 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo