MMF nudi Srbiji "čuvarkuću" - šta taj aranžman podrazumeva?

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda, predvođena Džejmsom Rufom, pregovara sa predstavnicima Vlade i finansijskih institucija o novom aranžmanu. U javnosti se spekuliše da bi Srbija mogla da sklopi aranžman, koji MMF nije mnogo puta do sada primenjivao u praksi - takozvani "čuvarkuća" aranžman. Šta će on podrazumevati i kako ga vide ekonomisti?

Izvor: N1

  "Pozitivan signal..."

Dve reči, kojima ekonomski analitičari ocenjuju najave da bi Srbija mogla da nastavi saradnju sa Međunarodnim monetarnim fondom. Gotovo jednoglasno pozdravljaju ideju da umesto dosadašnjeg "stendbaj" aranžmana, Vlada sada sklopi aranžman koji neće podrazumevati nova zaduživanja.

"To je jedan savetodavni aranžman, nema nikakvog novca iza toga, nego stručna pomoć - najkonkretnije. To je sa jedne strane, a sa druge pozitivan signal budućim stranim investitorima", objašnjava Stojan Stamenković, Makroekonomske analize i trendovi.

"Ovde će stvar biti prilično opštija, a između ostalog, rečeno je da nema nekih međunarodnih iskustava, u pogledu sporvođenja samih tih odnosa, odnosno aranžmana, jer će ovo biti jedinstven slučaj, odnosno prvi put", kaže Ivan Nikolić, Ekonomski institut.

Aranžman koji obuhvata instrument koordinacije politika ili "čuvarkuća", kreiran je sredinom prošle godine, a iako nema mnogo informacija kakva su iskustva u praski, poznato je da će u takvom paketu akcenat biti na finansijskoj konsolidaciji, makroekonomskoj stabilnosti i nastavku sprovođenja reformi, bez povlačenja novca. 

Ali, pitanje je kako će se na novu, potencijalnu saradnju odraziti, ukoliko Srbija ne prihvati sve sugestije MMF-a ili ne sprovodi dogovorenu ekonomsku politiku? Profesor Ekonomskog fakulteta, Saša Ranđelović za N1 kaže: neće biti konkretnih sankcija, ali bi se takvo postupanje moglo odraziti na rejting zemlje. 

"Problemi koji bi se javili ili neefikasnost u sprovođenju takvog aranžmana bi predstavljalo reputacioni trošak za zemlju. Negativno bi se odrazilo na percepciju kod investitora. Tako da je to ta vrsta - možemo reći - pozitivnog uticaja koja bi iz ovakvog aranžmana proistekla u smislu daljih ekonomskih reformi", rekao je profesor Ekonomskog fakulteta Saša Ranđelović.

Ipak, ekonomisti su saglasni još u jednom stavu: hitno je potrebno reformisati javna preduzeća, pre svega rešiti RTB Bor, kako se ostvareni ekonomski rezultati ne bi urušili poput "kule od karata". Hoće li MMF ostati kontrolor finansija u Srbiji - znaće se krajem nedelje, do kada traju pregovori.

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Aki

Cuvarkuca je jaje, bojim se da uz to jaje ne dobijemo jos nesto

7 1

dipl.agronom

Pare,pare,pare,nasoj dusi napacenoj ,samo fale pare...Po rezolucijama MMF-a,od 1-1244...

4 1

100

Nema nijedne zemlje u Evropi da ima aranzman sa Mmf..

14 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo