Opozicija i dalje protestuje: Vlast amandmanima troši vreme

U Skupštini Srbije nastavljena je rasprava o amandmanima, koji su na Zakon o strancima podneli poslanici vladajuće Srpske napredne stranke. Opozicija je složna u oceni da se na taj način obesmišljava rad parlamenta, jer se tako troši vreme za raspravu, ali nema dogovora o eventualnim zajedničkiom odgovoru na poteze vladajuće većine.

Izvor: N1

Podnošenjem brojnih amandmana na zakonske predloge, poslanici vladajuće većine praktićno će iskoristiti sve vreme predviđeno za raspravu. Opozicija je jedistvena u stavu da je u pitanju zloupotreba i pokušaj da se njihov glas u skupštini ne čuje.

"I onda se potpuno legitimno postavlja pitanje - a što vi iz opozicije sedite u parlamentu i zašto vi dopuštate da se to radi. Pa sedimo u paraementu zato što je njihov cilj da nas isteraju. Svako ko ima ideju da je bolje izaći, dobiće moju podršku ako mi objasni šta se radi kada se izađe iz parlamenta", kaže lider Nove stranke Zoran Živković. 

"Jedna od opcija da se tome suprotstavite jeste napuštanje takve Skupštine, ali tu dolazimo potpuno u istu stuaciju kao sa bojkotom izbora - to mora da bude jedinstven stav čitave opozicije da bi to imalo efekta i da bi to imalo smisla", navodi poslanik Dveri Boško Obradović. 

"Ja sam se često javljao po poslovniku, javljali smo se u skladu sa amandmanima, čitali i građanima ukazivali da je to zloupotreba. Možda jeste legalno, ali je potpuno jasno da nije legitimno. Naše je da upozoravamo i da se borimo do kraja. Napuštati megdan svakako nećemo", smatra Nemanja Šarović iz SRS.

Opozicija podseća da je vladajuća koalicija ponela i brojne amandmane na sednici o budžetu u decembru, koje je zatim povukla pre glasanja, što, kako navode, pokazuje da im cilj nije ni bio da menjaju zakonski predlog, već da potroše vreme namenjeno za raspravu.

Vlast odgovara da svako ima pravo da podnosi amandmane.

"Pravo opozicije je svakako da vrši parlamentarnu opstrukciju, to je legitimno, ali isto je tako pravo vlasti da se odbrani od takve opstrukcije. Tako da mi smo bili vredni, marljivi, podneli smo tolike amandmane, svaki je smisleniji od svakog njihovog koji su ranije podnosili tako da ne vidim razlog zašto se ljute", kaže poslanik SNS Vladimir Đukanović.

N1: Da li ćete povući amadmane pre glasanja kao i u decembru?

Đukanović: O tome ćemo ozbiljno da razmislimo. 

N1: Ukoliko vladajuća koalicija podnese 360 amadnmana samo na jedan zakon da li to znači da je zakon loš?

Đorđe Milićević (SPS): Ne, to znači da je zakon dobar, ali maločas sam rekao svako ima želju da popravi u određnom delu zakonski predlog. 

Skupštinska rasprava trebalo bi da bude nastavljena u sredu. Na dnevnom redu sednice je set zakona iz oblasti unutrašnjih poslova, među kojima i zakon o policiji, javnom redu i miru i bezbednosti saobraćaja.

Komentara 25

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Hana

Ovakva situacija se od njih mogla i ocekivati.

2 0

Jana

Od njih smo to mogli i ocekivati.

1 0

Nena

Nemaju sta drugo da rade pa aj da protestuju.

1 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo