Stroža kontrola u Teheranu zbog lažnih iranskih turista

Od ukidanja viza, avgusta 2017, blizu sedam hiljada iranskih državljana došlo je turistički u Srbiju. Međutim, niko ne saopštava koliko se njih nije vratilo u Iran, već su kao migranti stigli u zemlje Evropske unije.

Izvor: N1

Pre nekoliko dana uspostavljena je i direktna avio linija na relaciji Teheran - Beograd, a avionske karte rasprodate su do kraja leta - da li zbog dobre turističke ponude ili zato što se Srbija graniči sa zemljama EU?

Više Iranaca nego ikada u okviru turističkih aranžmana dolazi u Beograd. Samo u januaru imali su više od 2.300 noćenja u srpskoj prestonici.

"To je neviđena brojka u istorijatu naših odnosa. Prisustvo iranskih turista biće još veće, pošto ide vreme godišnjih odmora", kaže ambasador Irana u Srbiji Husein Mola Abdulahi.

Ko su turisti, a ko migranti, koji su uplatili aranžman u Srbiji, samo da bi se lakše domogli Zapadne Evrope, pokušaće, pre nego polete avioni iz Teherana za Beograd, da utvrdi iranska kontrola. Srpske vlasti još traže način da zaustave lažne turiste.

"Predaćemo naš predlog sporazuma o readmisiji, to će biti pravni osnov da mi vraćamo sve one koji ne žele ovde da borave turistički, nego žele da zloupotrebe bezvizni režim", navodi ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić.

Prethodnih meseci, bez zakona o readmisiji, Srbija nije mogla da vraća migrante u Iran. Pogranične zemlje EU, u koje prelaze, takođe ih ne vraćaju u Iran, ali ih vraćaju u Srbiju, pošto je to poslednja zemlja u koju su legalno ušli.

"Mađarska većinu ljudi koje uhvati na svojoj teritoriji vraća u Srbiju, iako to tako ne bi trebalo da bude, to čini i Hrvatska. Kad se vrate u Srbiju, šta je sa procedurom za azil, koliko oni tu ostaju? Svako lice koje izrazi nameru za azil može da boravi u Srbiji, dužina trajanja azila u ovom trenutku nema pravila", kaže Senka Škero Koprivica iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Oko 500 iranskih državljana koji su zatražili azil, trenutno su smešteni u prihvatnim centrima širom Srbije.

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Goran

Ja ne razumem nasu zemlju, a ni EU mi nije jasna. Zbog ovoga EU treba da nam hitno uvede vize

14 1

Ribar

Koliko vidim proci cemo kao palestinci.

32 0

Iznenadio ih sneg u januaru

Pravo pitanje je: zašto ova vlast nije paralelno sa procedurom ukidanja viza pripremila sporazum o readmisiji i oba dokumenta potpisala istog dana (naravno u dogovoru sa Vladom u Teheranu)?

112 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo