Potpisan sporazum o grantu za gradnju mosta na Savi

Potpisan sporazum o grantu za gradnju mosta na Savi Izvor: Pixabay.com
Ilustracija

Predstavnici BiH, Republike Srpske i Evropske investicione banke (EIB) potpisali su u Banjaluci sporazum o grantu od 6,8 miliona evra za izgradnju prekograničnog mosta kod Gradiške.

Potpisan je i ugovor o finansiranju auto-puta Banjaluka-Doboj B u iznosu od 47 miliona evra. Potpisivanju su prisustvovali šef delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark, ministar finansija i trezora u BiH Vjekoslav Bevanda, premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik parlamenta RS Nedeljko Čubrilović i više ministara. 

Premijerka Željka Cvijanović zahvalila je EU za donaciju od 6,8 miliona evra, koja će doprineti završetku velikog infrastrukturnog projekta kakav je auto-put Banjaluka-Gradiška. 

"Bez postojanja mosta i novog graničnog prelaza, rasterećenja grada i pravljenja moderne saobraćajnice, sve drugo je bilo samo delimično korisno", kazala je ona. 

Auto-put Banjaluka-Gradiška, koji je pre nekoliko godina pušten u saobraćaj završavao je na reci Savi, a do graničnog prelaza sa Hrvatskom, koji se nalazi u centru grada i udaljen je oko sedam kilometara. 

"Ovo će dati sasvim drugačiju dimenziju, ne samo Gradiški i graničnom prelazu, već, uopšte, novi smisao auto-putevima koje gradimo u Republici Srpskoj. Ušli smo u finalnu fazu, radni tim između Srpske, BiH i Hrvatske već usaglašava tendersku dokumentaciju, stvaraju se pretpostavke da se raspiše međunarodni tender za izgradnju mosta i da hrvatska strana izda građevinsku dozvolu", navela je premijerka RS. 

Šef delegacije EU u BiH Lars Gunar-Vigemark izjavio je da je ovo dobar dan i za Republiku Srpsku i opštinu Gradiška, jer konačno saobraćaj neće ići kroz centar grada, već tri kilometra od centra. Prema njegovim rečima, zahvaljujući ovom projektu otvoriće se oko 300 novih radnih mesta. 

Vigemark je naglasio da će čekanje na prelazak granice za vozače kamiona biti smanjeno sa 30 na 12 minuta, kao i da će biti potrebno da BiH i Hrvatska rade zajedno kako bi prelazak granice bio što sigurniji. 

"Nadam se da će to biti jedan od najvažnijih graničnih prelaza između EU i BiH", istakao je on i dodao da se očekuje da za desetak godina dnevno tu granicu pređe 28.000 vozila. 

Šef Odeljenja za kreditno poslovanje EIB-a za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Mateo Rivelini istakao je da je EIB ponosan što doprinosi izgradnji osnovne strukture povezanosti u BiH, dodavši da banka ostaje opredeljenja da obezbjeđuje sredstva za izgradnju putne infrastrukture u regionu, kao finansijski partner vlasti u BiH.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Prcko Palilulac

Odličan i važan projekat. Puna podrška.

7 0

Mare

Toliko ljudi odlazi iz srpske da nam je malo mostova da odemo

9 4

Cile

sa celog Balkana odlaze.

5 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo